Washingtoni përfshin Izraelin në programin e heqjes së vizave

Washingtoni përfshin Izraelin në programin e heqjes së vizave

Bota September 27, 2023 - 16:29

Shtetet e Bashkuara kanë vendosur të përfshijnë Izraelin në programin e heqjes së vizave, kanë njoftuar zyrtarët amerikanë, një vendim që pritej prej vitesh nga Izraeli, por që po tërheq reagimin e demokratëve të Kongresit dhe grupeve pro-palestineze.

Vendimi vjen pas marrëveshjes së reciprocitetit për heqjen e vizave të arritur në korrik midis Shteteve të Bashkuara dhe Izraelit pas një periudhe prove “të suksesshme” mujore, thanë zyrtarët amerikanë. Marrëveshja e 19 korrikut parashikon që Izraeli angazhohet që të gjithë shtetasit amerikanë që udhëtojnë me pasaportë amerikane do të njihen si të tillë dhe do të marrin trajtim të barabartë pavarësisht nga raca, feja apo origjina.

Po kështu, izraelitët që dëshirojnë të udhëtojnë në SHBA mund ta bëjnë këtë pa vizë duke filluar nga 30 nëntori.

Ky është një vendim i marrë pas vitesh përpjekjesh për të siguruar që Izraeli të pranojë detyrimet e rrepta të këtij programi, të cilat përfshijnë për herë të parë hyrjen në Izrael të të gjithë qytetarëve amerikanë, shpjegoi një zyrtar amerikan, duke shpjeguar se klauzola do të përfitojë të gjithë amerikanët dhe palestinezët që banojnë në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës.

Njoftimi vjen disa ditë pasi presidenti amerikan Joe Biden dhe kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu u takuan gjatë Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork, pas disa muajsh tensioni mes dy liderëve.

Në Shtetet e Bashkuara, qytetarët e 40 vendeve mund të hyjnë në SHBA pa vizë për udhëtime të shkurtra për kënaqësi ose biznes.

Izraeli ka shumë vite që negocion hyrjen e tij në këtë program. Megjithatë, trajtimi i palestinezëve amerikanë ishte pengesa kryesore.

Deri më sot, palestinezët me nënshtetësi amerikane nuk mund të hynin në Izrael pa vizë kur kalonin tranzit përmes Aeroportit Ndërkombëtar Ben Gurion dhe duhej të kalonin përmes Jordanisë fqinje.

Gjatë periudhës së provës “rreth 100,000 qytetarë amerikanë, duke përfshirë dhjetëra mijëra palestinezë amerikanë” ishin në gjendje të hynin në Izrael pa vizë dhe të shkonin në Bregun Perëndimor, sipas zyrtarëve amerikanë.

Përpara njoftimit, Komisioni kundër diskriminimit kundër arabo-amerikanëve njoftoi dje se ka ngritur një padi kundër qeverisë amerikane bazuar në politikën e diskriminimit të Izraelit kundër palestinezëve.

Sipas padisë, duke e futur Izraelin në programin e heqjes së vizave, Shtetet e Bashkuara mbështesin shprehimisht praktikat diskriminuese izraelite kundër palestinezëve, përfshirë qytetarët amerikanë, në kundërshtim me ligjet e tyre, thuhet në deklaratën e Komisionit.

Demokratët e Kongresit kohët e fundit i shkruajtën Joe Biden duke i kërkuar që të shtyjë vendimin sepse Izraeli nuk ka dhënë garanci të mjaftueshme. /abcnews