Kongresi amerikan miratoi ligjin për mbrojtjen e martesave të së njëjtës gjini

Kongresi amerikan miratoi ligjin për mbrojtjen e martesave të së njëjtës gjini

Bota December 08, 2022 - 21:43

Kongresi amerikan miratoi sot një ligj për mbrojtjen e martesave të së njëjtës gjini në të gjithë SHBA-në dhe presidenti amerikan, Joe Biden njoftoi se do ta nënshkruajë atë shpejt.

Bashkimi mes çifteve të të njëjtit seks, homoseksualë apo lesbike garantohet me vendim të Gjykatës së Lartë të SHBA-së nga viti 2015.

Megjithatë, meqenëse Gjykata e Lartë, e cila tani ka një shumicë gjyqtarësh konservatorë, përmbysi të drejtën kushtetuese prej dekadash për abortin në muajin qershor, demokratët kanë frikë se ajo mund të ndryshojë ligjin për martesën e të njëjtit seks në të njëjtën mënyrë.

Tashmë thuhet se disa biznese amerikane do të kishin të drejtë të refuzonin t’u shërbenin çifteve të të njëjtit seks në emër të lirisë së shprehjes, gjë që mund të vendoset në verë, shkruan cen, transmeton Telegrafi.

Pasi Dhoma e Përfaqësuesve pranoi propozimin, teksti i ligjit i quajtur RMA (Respect for Marriage Act) duhet të nënshkruhet nga presidenti amerikan, Joe Biden për të hyrë në fuqi. Projektligji u pranua tashmë nga Senati javën e kaluar. Një shumicë e madhe e amerikanëve mbështesin martesën e të njëjtit seks, madje edhe mes republikanëve, dhe e djathta fetare e kundërshton atë.

Në veçanti, teksti i pranuar sot shfuqizon ligjet e mëparshme që e përshkruanin martesën si bashkim të një burri dhe një gruaje. Teksti i ndalon regjistruesit, pavarësisht nga vendi në të cilin punojnë, të diskriminojnë çiftet bazuar në gjininë, racën, përkatësinë etnike ose origjinën e tyre.

Në vitin 1967, Gjykata e Lartë e SHBA e shpalli ndalimin e martesave ndërraciale jokushtetuese. Ky ligj nuk i detyron të gjitha shtetet federale të lejojnë martesat e të njëjtit seks dhe martesat ndërracore, por i detyron ato t’i njohin ato nëse lidhen në shtetet ku ato janë të ligjshme. Ky ligj shfuqizon edhe rregulloren e vitit 1996, e cila e përcaktonte martesën si bashkim të një burri dhe një gruaje.

Kur Senati votoi, projektligji kaloi 61 pro dhe 36, me 12 republikanë që u bashkuan me demokratët (nga 49) dhe shumica e republikanëve të tjerë votuan kundër.

Projektligji u shkrua nga një grup senatorësh demokratë dhe republikanë nga frika se Gjykata e Lartë mund të anulonte vendimin e vitit 2015 Obergefell kundër Hodges dhe të kërcënonte martesat e të njëjtit seks në të gjithë SHBA.

Demokratët e quajtën masën një fitore për të drejtat LGBT në një kohë kur disa shtete po kërkojnë të kufizojnë të drejtat e personave transgjinorë. Ka rreth 568 mijë martesa të të njëjtit seks në SHBA, sipas Byrosë së Statistikave.