Dokumentet zbulojnë planin e Putinit para pushtimit

Dokumentet zbulojnë planin e Putinit para pushtimit

Bota December 01, 2022 - 23:00

Një institut britanik i mbrojtjes dhe sigurisë ka zbuluar detaje të planit të Moskës para pushtimit për Ukrainën, bazuar në dokumentet e kapur ruse të nënshkruara me sa duket nga Vladimir Putin, raporton SkyNews.

Rusia kishte planifikuar të merrte Ukrainën për 10 ditë dhe ta aneksonte atë deri në gusht të këtij viti, tha Instituti Mbretëror i Shërbimeve të Bashkuara për Studimet e Mbrojtjes dhe Sigurisë (RUSI).

Sipas grupit të ekspertëve të lidhur me Ushtrinë Britanike, vetëm një grup i vogël zyrtarësh rusë ishin në dijeni të shkallës së plotë të planeve.

Ai tha se edhe nënkryetarët e degëve brenda ushtrisë ruse nuk ishin në dijeni të planit për të pushtuar Ukrainën deri disa ditë para fillimit të pushtimit, dhe njësitë ushtarake taktike nuk morën urdhra deri disa orë më parë.

Marrja e kontrollit të centraleve bërthamore të Ukrainës, bankës qendrore dhe parlamentit

Dokumentet zbuluan gjithashtu se Rusia planifikoi të pushtonte termocentralet e Ukrainës, fushat ajrore, furnizimet me ujë, bankën qendrore dhe parlamentin, dhe se shërbimet speciale ruse kishin për detyrë të vrisnin udhëheqjen ukrainase.

Ata dukej se supozonin se zyrtarët e qeverisë ukrainase “ose do të iknin ose do të kapeshin si rezultat i shpejtësisë së pushtimit”, tha RUSI.

Komuniteti i inteligjencës së Ukrainës beson gjithashtu se Rusia planifikoi të përdorte njësitë ajrore bjelloruse për të marrë kontrollin e termocentraleve bërthamore Rivne dhe Khmelnytsky.

Plani i pushtimit thuhet se detajonte komplote për të marrë nën kontroll termocentralet bërthamore të Ukrainës me qëllim që të strehohen trupat ruse, të fitohet kontrolli mbi sistemin energjetik të vendit dhe të shantazhojë potencialisht vendet evropiane me rrezikun e ndotjes nga rrezatimi.

Rusia planifikoi të fillonte pushtimin me një “fushatë masive raketore dhe sulmesh ajrore” kundër objektivave ushtarake ukrainase, tha RUSI.

Ai shtoi se Moska nuk do të synojë infrastrukturën kritike si termocentralet dhe hekurudhat, sepse këto ishin kyçe për planet e saj për të pushtuar vendin.

Rusia thuhet gjithashtu se kishte planifikuar bashkëpunimin e detyruar të guvernatorëve rajonalë dhe autoriteteve lokale, dhe FSB-ja kishte marrë detyrën të kapte zyrtarët lokalë.

Me kalimin e kohës, ajo planifikoi të sillte mësues dhe zyrtarë të tjerë nga Rusia për të filluar “riedukimin e ukrainasve”. /abcnews