Shkencëtari suedez Svante Paabo fiton çmimin Nobel në Mjekësi

Shkencëtari suedez Svante Paabo fiton çmimin Nobel në Mjekësi

Bota October 03, 2022 - 12:55

Shkencëtari suedez, Svante Paabo, e ka fituar çmimin Nobel në Mjekësi për zbulimet në evolucionin njerëzor. Komiteti i Nobelit tha se Paabo "përfundoi diçka në dukje të pamundur" kur renditi gjenomin e parë të neandertalit dhe zbuloi se Homo sapiens ndërthuret me Neandertalët.

Provat për zbulimin e tij u shfaqën për herë të parë në vitin 2010, pasi Paabo filloi metodat për të nxjerrë, renditur dhe analizuar ADN-në e lashtë nga kockat e Neandertalit. Falë punës së tij, shkencëtarët mund të krahasojnë gjenomet e Neandertalit me të dhënat gjenetike të njerëzve të gjallë sot.

“Kërkimi themelor i Paabo-s solli një disiplinë krejtësisht të re shkencore; paleogjenomika. Duke zbuluar dallimet gjenetike që i dallojnë të gjithë njerëzit e gjallë nga homininët e zhdukur, zbulimet e tij sigurojnë bazën për të eksploruar atë që na bën njerëz të veçantë", tha Komiteti.

Kur zbuloi për herë të parë gjetjet e tij në vitin 2010, Paabo tha se pasja e një versioni të parë të gjenomit të Neandertalit përmbush një ëndërr të kahershme.

Paabo ka punuar si drejtor i Institutit Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Leipzig, Gjermani që nga viti 1997, dhe është një studiues nderi në Muzeun e Historisë Natyrore të Londrës.