Infektuar: 101517
Shëruar: 87012
Vdekur: 2072
Republika Çeke hap ambasadën në Jerusalem

Republika Çeke hap ambasadën në Jerusalem

Bota March 02, 2021 - 21:21

Republika Çeke ka konfirmuar marrëdhëniet e saj miqësore me Izraelin, duke u bërë vetëm vendi i dytë i BE-së që hap një degë të ambasadës së saj në Jeruzalem.

Zyra me një diplomat dhe një administrator, filloi të funksionojë të hënën.

Për rëndësin e hapjesë së ambasadës dhe arsyet që qëndrojnë pas saj ka folur Petr Kratochvíl nga Instituti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare, raportojnë mediat Çeke, transmeton Insajderi.

“Ka dy dimensione të vendimit, ai personal dhe ai kombëtar. Personalisht është, kryesisht, ndikimi i fortë i presidentit Zeman. Ai ka disa projekte manare në politikën e jashtme që ai ka kultivuar për një kohë të gjatë. Kështu që çdo herë që qeveria ka nevojë për diçka nga presidenti, ata i ofrojnë atij një “kafshatë diplomatike”, për të thënë, për të cilën ata presin favoret e tij dhe ky është një rast i veçantë.

“Dhe së dyti, ekziston dimensioni kombëtar. Republika Çeke ka qenë prej kohësh një aleat i fortë i Izraelit dhe roli simbolik i Izraelit në politikën e jashtme Çeke tejkalon shumë rëndësinë e vërtetë të Izraelit për vendin politikisht, ekonomikisht dhe nga ana e sigurisë. Por akoma, është një tipar që bashkon praktikisht të gjithë spektrin politik ”.

Sa i rëndësishëm është ky gjest për Izraelin, duke marrë parasysh që bashkësia ndërkombëtare ende kryesisht refuzon të njohë Jeruzalemin si kryeqytetin e tij?

“Epo, sigurisht, është e rëndësishme për Izraelin, veçanërisht pasi nuk ka shumë vende në BE që kanë ndërmarrë një hap të ngjashëm. Por ajo që është edhe më e rëndësishme është inkuadrimi i kësaj çështjeje.

“Rudolf Jindrák nga zyra presidenciale e përshkroi këtë si një hap shumë domethënës simbolik dhe zëdhënësi i presidentit, Jiëí Ovëáëek, madje e lidhi atë drejtpërdrejt me përpjekjen për të zhvendosur ambasadën atje.

“Dhe sigurisht që ky do të përdoret patjetër si një lloj marifet publiciteti nga qeveria Izraelite. Nëse shikoni mediat izraelite të ditëve të sotme, për shembull titulli në Jerusalem Post thotë: Republika Çeke pohon angazhimin për të lëvizur ambasadën. Pra, për ta nuk ka të bëjë me zhvendosjen e një dege, por me lëvizjen e ambasadës. ”

Pra, a mund të shihet hapi si një pararendës i transferimit eventual të ambasadës Çeke nga Tel-Aviv në Jeruzalem?

“Epo, trajektorja sigurisht që është atje. Por siç thashë, përgjigja për këtë pyetje varet nga forca e vazhdueshme e segmentit pro-izraelit të klasës politike Çeke. Dhe Presidenti Zeman është vërtet shoferi më i fortë pas kësaj.

“Pra, pas përfundimit të mandatit të tij presidencial, lëvizja sigurisht do të humbasë të paktën një pjesë të tërheqjes së saj në sferën politike Çeke. Por si temë ajo patjetër që do të mbetet në axhendë për vitet dhe madje dekadat e ardhshme. ”

Ministria e Jashtme Çeke ka theksuar se vendosja e një pranie diplomatike në Shtëpinë e saj Çeke në Jeruzalem nuk është e lidhur me procesin e paqes në vazhdim në Lindjen e Mesme. Atëherë cili do të jetë qëllimi i misionit diplomatik Çek në Qytetin e Shenjtë?

“Tani kjo është vërtet pyetja, apo jo? Si mund ta shkëputim një hap kaq simbolik nga procesi i paqes në Lindjen e Mesme? Padyshim që ka dhe do të ketë një ndikim në perceptimin e pozitës Çeke brenda procesit të paqes në Lindjen e Mesme.

“Një pyetje tjetër është: çfarë saktësisht mund të bëjë diplomati i ri në Jeruzalem që nuk mund ta bënte në Tel Aviv: Dhe, ki kujdes, ne tashmë kemi një konsullatë nderi në Jeruzalem. Pra, kjo nuk ka të bëjë me turistët çekë në qytet.

“Sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme, diplomati i ri supozohet të mbulojë kryesisht një axhendë politike dhe ekonomike, jo shërbime konsullore. Përfundimi im është që kjo ka të bëjë me një gjest simbolik dhe me politikën, jo me një nevojë pragmatike për të pasur një degë të ambasadës Çeke në Jeruzalem.