Infektuar: 98835
Shëruar: 83591
Vdekur: 2008
Austria ka dështuar në luftën kundër korrupsionit, thotë Këshilli i Evropës

Austria ka dështuar në luftën kundër korrupsionit, thotë Këshilli i Evropës

Bota March 01, 2021 - 14:18

Austria ka bërë përparim “të përgjithshëm të pamjaftueshëm” në luftën kundër korrupsionit, sipas një raporti të ri nga Këshilli i Evropës.

Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit (GRECO) thotë se Austria nuk ka arritur të zbatojë rekomandimet e saj për të trajtuar sjelljen e keqe gjyqësore dhe politike.

Katër vjet më parë, organi i Këshillit të Evropës kishte lëshuar rekomandime për shtetin anëtar të BE-së për të parandaluar korrupsionin midis anëtarëve të parlamentit, gjykatësve dhe prokurorëve.

“Por Austria ka zbatuar në mënyrë të kënaqshme ose është trajtuar në mënyrë të kënaqshme vetëm dy nga 19 rekomandimet e bëra në 2017”, citohet të ketë thënë GRECO të hënën.

Pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2019, Austrisë iu kërkua të “merrej seriozisht” me korrupsionin politik duke krijuar një kod të sjelljes mbi konfliktet e interesit ose deklarimet e pasurive.

Kështu, vë në pah Euronews, vendit gjithashtu iu kërkua të bëjë procesin e tij legjislativ më transparent.

Por raporti i ri thotë se “niveli shumë i ulët i pajtueshmërisë” së Austrisë me rekomandimet “nuk ka evoluar”.

“Ne ndjejmë keqardhje për mungesën e vazhdueshme të përparimit” që Austria ka bërë në zbatimin e masave anti-korrupsion në lidhje me deputetët, tha GRECO.

Ndërkohë, në lidhje me gjykatësit dhe prokurorët, organi gjithashtu shqetësohej se një “numër i konsiderueshëm i masave” të parashikuara që nga viti 2018 “nuk janë përfunduar ende”.

Në përgjithësi, organi tha se niveli i përputhshmërisë së Austrisë me rekomandimet ishte “globalisht i pakënaqshëm”.

Sidoqoftë, raporti vuri në dukje se gjyqtarët austriakë tani janë të ndaluar të mbajnë pozicione politike në të njëjtën kohë.

Gjetjet vijnë vetëm dy javë pasi shtëpia e Ministrit austriak të Financave, Gernot Blümel, u kontrollua nga autoritetet.