Infektuar: 56732
Shëruar: 49982
Vdekur: 1426
Merriam -Webster: “Pandemia” shpallet Fjala e Vitit

Merriam -Webster: “Pandemia” shpallet Fjala e Vitit

Bota December 01, 2020 - 14:21

Kërkimi për kuptimin e fjalës ‘pandemi’ shpërtheu 115,806 për qind pas 11 marsit të këtij viti.

Pandemia ishte zgjedhja e qartë për fjalën e vitit nga botuesi amerikan i fjalorit anglisht, Merriam-Webster, raporton Reuters, transmeton Zeri.info.

Në vitin në të cilin më shumë se 1.4 milion njerëz në të gjithë botën vdiqën nga COVID 19, pandemia ishte fjala më e kërkuar në fjalorë.

"Ndonjëherë një fjalë e vetme përcakton moshën, dhe kjo është arsyeja pse është normale që kjo fjalë të dalë në pah në këtë vit të jashtëzakonshëm - dhe jashtëzakonisht të vështirë", tha Merriam-Webster.

Një pandemi përcaktohet si "një shpërthim i një sëmundjeje në një zonë të gjerë gjeografike (shumë vende ose kontinente) që prek një pjesë të konsiderueshme të popullsisë", sipas Merriam-Webster.com.

Rrënja e fjalës është greke - nga "pan", që do të thotë të gjitha ose të gjitha, dhe "demos", që do të thotë njerëz, kujton botuesin.

Kërkimi për kuptimin e kësaj fjale u hodh në mënyrë dramatike pas 11 Marsit të këtij viti, kur Organizata Botërore e Shëndetësisë shënoi COVID-19 si një pandemi. Kërcimi ishte deri në 115,806 përqind krahasuar me të njëjtën ditë në 2019.

Vitin e kaluar, fjala e vitit ishte "ata", që do të thoshte ata që nuk e deklarojnë veten si burra apo gra, në 2018 fjala e vitit ishte "drejtësia", në 2017 "feminizëm", "surreal" në 2016. /Zëri