Infektuar: 15472
Shëruar: 13278
Vdekur: 622
Sulltan Sulejmani kishte 3 dëshira në shtratin e vdekjes, të gjithë u heshtën kur i dëgjuan

Sulltan Sulejmani kishte 3 dëshira në shtratin e vdekjes, të gjithë u heshtën kur i dëgjuan

Bota December 12, 2019 - 13:33
Detajet

Sulejmani i Madhërishëm i njohur gjithashtu si Ligjvënësi ishte një sundimtar i arsimuar. Ai foli 4 gjuhë: arabisht, persisht, serbisht dhe Chagatai (një formë e vjetër e turqishtes). Ai erdhi në pushtet kur ishte 26 vjeç, dhe sundimi i tij zgjati 46 vjet.

Para vdekjes së tij, Sulltan Sulejmani thirri besimtarët dhe diktoi tre dëshirat e tij të fundit: Dëshira e parë e tij ishte që mjekët e tij të mbanin trupin e tij në funeral.

Dëshira e tij e dytë ishte që monedhat e arit dhe gurët e tjerë të çmuar të hudhen. Dhe, dëshira e tij e tretë ishte të ja varin duart jashtë arkivolit, në mënyrë që të gjithë t’i shikonin.

Kur komandanti i përgjithshëm, i hutuar nga ajo që dëgjoi, pyeti për arsyen e dëshirave të tilla, Suleiman shpjegoi:

Unë dua që mjekët më të mirë të mbajnë trupin e tij të vdekur, në mënyrë që të gjithë të shohin se edhe ata janë të pafuqishëm përballë vdekjes.

Hudheni tërë arin që kam mbledhur gjatë gjithë jetës sime, në mënyrë që të gjithë të shohin se gjithçka që kemi fituar mbetet në këtë botë.

Lërini duart e mia të varen jashtë arkivolit, në mënyrë që të gjithë ta shohin që edhe Sulejmani i Madhërishëm po e lë botën me duar boshe.