Erdogani drejt shkatërrimit të teatrit turk

Erdogani drejt shkatërrimit të teatrit turk

Bota korrik 15, 2018 - 12:27
Detajet

Me një dekret të ri presidencial, autoritetet e Turqisë hoqën teatrin e shtetit turk (DT), duke i dhënë fund sponsorizimit zyrtar të aktiviteteve artistike dhe përformancën e aktorëve në skenë.

Dekreti përmban konfiskimin e pronave të Teatrit shtetëror dhe Drejtorisë së Përgjithshme të Operës dhe Baletit të Turqisë (DOB), e cila gjithashtu është çmontuar. Kështu do të transferohen të gjitha pasuritë e të dy institucioneve në zyrën presidenciale, transmeton Gazeta Express.

Të dy institucionet kanë qenë fenerë dhe me rëndësi të madhe në modernizimit dhe sekularizimin e orientuar nga Turqia në perëndim dhe kontribuoi jashtëzakonisht në jetën e artit në Turqi.

Duke pasur parasysh mungesën e sponsorizimit të mjaftueshëm privat, Teatri shtetëror ishte një akter i domosdoshëm për të sjellë prodhime dhe shfaqje të huaja në Turqi, fillimisht duke hartuar dhe prodhuar shfaqje kombëtare me fonde shtetërore.

Megjithëse aktorët konsiderohen si nëpunës publikë sipas ligjit, Teatri ka vepruar në mënyrë të pavarur dhe aktorët kanë rinovuar kontratat e tyre çdo vit për prodhimet e shfaqjeve.

Kontratat e aktorëve aktualë janë pezulluar automatikisht me dekretin presidencial, njoftoi e përditshmja Cumhuriyet.

Çfarëdo aktiviteti që Teatri i shtetit turk do të organizojë në të ardhmen do të përcaktohet me një agjenci të re direkt nën autoritetin e zyrës presidenciale.