Gjinden disa libra të helmuar në një biblotekë në Danimarkën Jugore

Gjinden disa libra të helmuar në një biblotekë në Danimarkën Jugore

Bota korrik 12, 2018 - 11:59
Lexo për më shumë detaje

Librat mund të jenë shkak që mund t’a humbësh jetën, pasi që shkencëtarët kanë gjetur disa libra të cilat janë helmuar me arsenik(miksimi i karbonit dhe hidrogjenit i cili mund të jetë vdekjeprurëse  për miliona njerëz),shkruan Fox News, përcjell “Zeri.info”.

Ekspertët nga Universiteti i  Danimarkës Jugore bënë një zbulim befasues, gjatë periudhës që po studioni disa fragmente të dorëshkrimeve mesjetare të shekujve 16,17,transmeton “Zeri.info”.

Kaare Lund Rasmussen ,një profesor që asocon në Universitetin e Danimarkës Jugore tha se “ shumë libra u dogjën e kurse disa të tjera u hodhën jashtë, përmes postave elektronike, duke vënë në dukje se shum fragmente janë përdorur për t’u bazuar në libra e  rinj.

Librat me titujt “Anglica Historia” nga Polydorus Vergilius e vitit 1570, “Historica Boimica” nga  Johannes Dubravius ë1575, gjatë kërkimi sa librat e vjetra përbëjnë kimikale ata pohuan se momentin kur vumë rreze atëherë pamë një sasi të madhe të arsenikut,transmeton”Zeri.info”.

Shkencëtarët përdoren një teknologji fluroshente e cila përdoret për indentifikimin e përbërseve kimik në qeramika dhe piktura, duke shtuar se bibloteka i ka vënë një siguri librave  në mënyrë që të mos jenë të dëmshme, në një kabinet ventilar me etiketa sigurie ,përcjell”Zeri.info”.

Hapi i ardhshëm që do të merret është lajmrimi i lexuesve të librave të vjetra që të marrin pasije mbrojtjëse, si dhe lajmërimi i stafit të bibliotekës në vende të errtë dhe të thata në mënyrë që ajri mos t’a bëjë shpërndarjen ë këtyre përbërsve , ku paraqitet tendencë e madhe të shkaktojë kancer ,transmeton “Zeri.info”.

Arsyet e helmimit të këtyre librave ende nuk dihet, mirëpo besohet që atëhere i kanë spikatur në mënyrë që t’i ruajnë nga insektet dhe parazitët në shekullin 19-të.

Qendra Kombëtare Bioteknologjike ka paralajmëruar  se gazi i pangjyrë mund t’i dëmtoje qelizat e kuqe të gjakut, duke shkaktuar vdekjen përmes shkatërrimit të veshkave./ZERI/.

Image
Image