Çfarë përmban marrëveshja e koalicionit gjerman?

Çfarë përmban marrëveshja e koalicionit gjerman?

Bota mars 13, 2018 - 09:44
'Zeri.info' ju sjell përmbajtjen e koalicionit gjerman

Dy partitë më të mëdha politike të Gjermanisë, Bashkimi Kristiandemokratik konservator (CDU) së bashku me partinë simotër bavareze të Bashkimit Kristiansocial (CSU) dhe Partisë Socialdemokratike (SPD) ranë dakord për një dokument prej 177 faqesh, i cili përcakton politikat e qeverisë së re që është zotuar t’i ndjekë gjatë katër vjetëve të ardhshme në pushtet.

Marrëveshja, e cila u finalizua pas më shumë se pesë muajsh pas zgjedhjeve të shtatorit, përfaqësoi një fitore të rëndësishme për Angela Merkelin, e cila pritet të shërbejë në mandatin e saj të katërt dhe të fundit si kancelar në krye të një “koalicioni të madh”, transmeton "Zeri.info". Radha e SPD-së votoi në favor të marrëveshjes në fillim të marsit, duke e tejkaluar pengesën e fundit të madhe për formimin e qeverisë.

Pikat kyçe të marrëveshjes

Një vazhdim i koalicionit që ka qeverisur Gjermaninë që nga viti 2013 ishte shumë më tepër se një mjet i fundit. SPD-ja fillimisht kishte përjashtuar hyrjen në një koalicion tjetër të udhëhequr nga Merkel pas rezultatit më të keq të zgjedhjeve që nga Lufta e Dytë Botërore. Dhe pastaj bisedimet midis bllokut konservator dhe Demokratëve të Lirë dhe të Gjelbërve dështuan në nëntor.

Negociatat e gjata, gati torturuese, kërcënuan të krijojnë tension edhe para se qeveria e re ta mbajë takimin e parë të kabinetit, përcjell "Zëri". Shfaqja e përsëritur e shprehjes “Ne duam të ...” në tekst lë shumë hapësirë ëpër interpretim të ardhshëm.

Pra, çfarë ishte rënë dakord?

Refugjatët / bashkimi familjar: Qeveria e mëparshme (gjithashtu një koalicion i madh CDU/SPD) kishte pezulluar të drejtën e refugjatëve me një “status të kufizuar mbrojtjeje” për t'i sjellë familjet e tyre. Marrëveshja e re e koalicionit thotë se kjo do të kufizohet në 1.000 njerëz në muaj. Për më tepër, numri i azilkërkuesve të marrë në tërësi duhet të kufizohet në mes 180.000 dhe 220.000 në vit.

Palët theksuan rëndësinë e reformës së Bashkimit Evropian dhe thanë se Gjermania dëshiron të punojë ngushtë me Francën për ta mbrojtur eurozonën nga krizat globale. Qeveria e re do të jetë e gatshme të paguajë më shumë në buxhetin e Bashkimit Evropian, ndërsa partitë theksuan se disiplina buxhetore mbetet e rëndësishme.

Mbrojtja dhe zhvillimi

 Marrëveshja e koalicionit është e paqartë në këtë pikë, duke u zotuar të shpenzohen rreth 2 miliardë euro shtesë (2.46 miliardë dollarë) për “përgjegjësinë ndërkombëtare” dhe planet afatmesme për të investuar afërsisht 9 miliardë euro më shumë, por tema mbetet e diskutueshme midis palëve, transmeton "Zeri.info". Çdo investim në zhvillim do të jetë i lidhur me rritjen e shpenzimeve të mbrojtjes.

Marrëveshja e armëve me Arabinë Saudite: Dokumenti përfshiu gjithashtu një frazë që mund të shihet si një përparim për aktivistët kundër tregtisë së armëve të Gjermanisë – “Qeveria me efekt të menjëhershëm nuk do ta miratojë asnjë eksport në vendet për sa kohë që ata janë të përfshirë në luftën e Jemenit”.

Shkalla më e lartë e taksave

CDU-ja dhe SPD-ja nuk planifikojnë më rritje taksash. SPD-ja kishte proklamuar për një rritje prej 42 për qind në 45 për qind.

Tatimi i solidaritetit: Taksa e veçantë e krijuar pas ribashkimit të Gjermanisë në vitin 1990 për të ndihmuar në mbështetjen e ish-lindjes së vendit do të reduktohet gradualisht. Ky është një kompromis në një debat që ka funksionuar në Gjermani për disa vite.

Sigurimi shëndetësor: Edhe këtu SPD-ja dështoi në ofertën e saj për ta krijuar një “sigurim qytetarësh” që do t’i garantonin standardet bazë të kujdesit shëndetësor për pacientët shtetërorë dhe privatë. Në vend të kësaj, të dyja palët u zotuan për ta rivendosur barazinë midis kontributeve nga punëdhënësit dhe punonjësit.

Strehimi: Të dyja palët kanë rënë dakord për një objektiv të ri ndërtimi prej 1.5 milion banesave të reja në Gjermani deri në vitin 2022, një qëllim ambicioz duke pasur parasysh se norma aktuale është vetëm rreth 280.000 në vit.

Glifosfatet: Një fitim i vogël, por i rëndësishëm për SPD-në këtu. Të dyja palët ranë dakord ta ndalojnë përdorimin e pesticideve të diskutueshme, të cilat mendohet të jenë përgjegjëse për vrasjen e popullsive të mëdha të insekteve në të gjithë Evropën në vitet e fundit. /ZËRI/