BE-ja ngurron ta zgjerojë zonën e Shengenit

BE-ja ngurron ta zgjerojë zonën e Shengenit

Bota shkurt 22, 2018 - 09:34
Ja pse po ndodh kjo!

Ministrja e Punëve të Jashtme të Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva, ka sfiduar edhe një herë Bashkimin Evropian për zgjerimin e zonës së Shengenit pa kufij. Jo vetëm që ajo bëri thirrje për shfuqizimin e kontrolleve të përkohshme kufitare brenda bllokut, por ajo në një intervistë të kohëve të fundit me gazetën gjermane “Die Welt” gjithashtu kërkoi që Bullgaria dhe Rumania të pranoheshin në zonën Shengen deri në fund të vitit.

Propozimi i diplomates u mbështetet nga një dozë e caktuar e peshës politike, duke konsideruar se Bullgaria aktualisht mban presidencën e radhës të Këshillit Evropian, transmeton Zeri.info. Megjithatë, iniciativa është gjithçka tjetër, por jo e re. Politikanët bullgarë dhe rumunë kanë kërkuar anëtarësimin në zonën Shengen me këmbëngulësi qëkur janë ftuar për t'u bashkuar me atë më 1 janar 2007.

Sa herë që ata e kanë bërë këtë kërkesa është mohuar në bazë të mangësive në fushat e sundimit të ligjit dhe në luftën kundër korrupsionit. Megjithëse Komisioni Evropian ka thënë se të dy vendet përmbushin kërkesat teknike që u janë dhënë atyre, një numër shtetesh anëtare të BE-së, mbi të gjitha Franca dhe Gjermania, kanë shprehur rezerva. Dhe me të drejtë thonë kritikët e një hyrjeje të parakohshme.

Kontrollet të mbeten në vend

Njëri nga skeptikët më të shquar është ministri i Brendshëm bavarez, Joachim Herrmann. Ai tha në një intervistë për gazetën “Die Welt” se do të ishte e dëshirueshme që të dyja vendet të hyjnë në zonën Shengen në një afat të gjatë, por ai theksoi se siguria e shtetasve gjermanë nuk duhet të vihet në rrezik me këtë veprim, përcjell "Zeri.info". Ai shtoi se kërcënimi që buron nga Bullgaria dhe Rumania në lidhje me “korrupsionin e përhapur dhe problemin masiv të krimit të organizuar” ishte thjesht tepër i madh. Ai gjithashtu vuri në dukje se do të ishte e pamundur të justifikohej futja e kontrolleve kufitare me Austrinë, ndërsa në të njëjtën kohë duke hequr kontrollet në kufijtë bullgarë dhe rumunë përpara se të garantohej mbrojtja e kufijve të jashtëm të BE-së.

Përpara zgjedhjeve kombëtare të Gjermanisë shtatorin e kaluar kancelarja Angela Merkel foli në mbështetje të të gjitha shteteve anëtare të BE-së për t’u bërë pjesë e zonës Shengen. Merkel gjithashtu përmendi propozimin e presidentit të Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker për ta pranuar Bullgarinë dhe Rumaninë sa më shpejt që të jetë e mundur si një “qasje e arsyeshme”. Megjithatë, në të njëjtën frymë ajo bëri thirrje për shtrirjen e kontrolleve përgjatë kufijve të Gjermanisë në të ardhmen. Merkel arsyetoi këtë veprim duke vënë në dukje mungesën e mbrojtjes në kufijtë e jashtëm të Evropës. “Derisa mbrojtja e kufirit të jashtëm të funksionojë siç e parashikojmë është absolutisht e drejtë që të ketë kontrolle në pikat kritike përgjatë kufijve të brendshëm të BE-së”, tha Merkel në një intervistë në gazetë.

Juncker tërhiqet në lidhje me Rumaninë

Ndërkohë, presidenti i Komisionit Evropian Juncker është bërë më i përmbajtur në thirrjet e tij të pranimit, të paktën sa i përket Rumanisë. Duke folur kohët e fundit në Bruksel, Juncker tha se Rumania ka bërë hapa të mëdhenj në lidhje me sundimin e ligjit, por ai tha se Komisioni nuk mund të pranonte zhvillime të tjera të fundit atje, transmeton "Zeri.info". Referenca ishte shumë e qartë: qeveria socialdemokratike në Bukuresht po përpiqet ta dobësojë pavarësinë e gjyqësorit dhe t’i ulë përpjekjet kundër korrupsionit. Juncker ishte i vendosur në deklaratën e tij se nëse Rumania nuk e reformon reformën e propozuar, kjo do të ndikonte negativisht në diskutimet e BE-së rreth pranimit në zonën Shengen.

Njëzetegjashtë vende tani janë pjesë e Marrëveshjes Shengen të vitit 1958, e cila hoqi kontrollet e pasaportave dhe të doganave midis shteteve pjesëmarrëse. Njëzetedy nga vendet janë anëtarë të BE-së: Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda, të dyja, nuk vendosën të bashkoheshin, si dhe Kroacia, Qiproja, Bullgaria dhe Rumania. Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra nuk janë nënshkruesit e Marrëveshjes Shengen, përcjell "Zëri". Megjithëse marrëveshja bazohet në kufijtë e hapur midis vendeve nënshkruese, disa kontrolle kufitare janë rivendosur përkohësisht që nga rritja e ardhjes së refugjatëve në vitin 2015.

Në dritën e shqetësimeve të terrorizmit të rritur Komisioni Evropian ka deklaruar synimin e tij për t’i lejuar kontrollet e vazhdueshme brenda zonës Shengen në të ardhmen. Rregulli i tanishëm përcakton që një vend mund t’i zgjasë këto politika të kontrollit kufitar çdo gjashtë muaj. Zgjatja më e fundit do të përfundojë në maj.

Brukseli ka propozuar lejimin e kontrolleve të zgjatet për një periudhë deri në dy vjet si rezultat i situatës aktuale të sigurisë. Për momentin një numër vendesh si Austria, Franca dhe Gjermania po kryejnë patrullime kufitare. Shumica thonë se ata po e bëjnë këtë jo për shkak të një kërcënimi akut terrorist, por për shkak të mungesës së mbrojtjes në kufijtë e jashtëm të BE-së. /ZËRI/