Ligji i ri i Polonisë për kampet e vdekjes - përçarës

Ligji i ri i Polonisë për kampet e vdekjes - përçarës

Bota shkurt 13, 2018 - 15:39
Partia qeverisëse e Ligjit dhe Drejtësisë dëshiron të rishkruajë historinë.

Partia qeverisëse e Ligjit dhe Drejtësisë dëshiron të rishkruajë historinë, kështu që polakët të jenë vetëm viktima, asnjëherë autorët e krimit

Më 6 shkurt 1943, Auschwitz mori 2.000 hebrenj polakë nga një geto në Bialystok, në Poloninë veri-lindore.

Pothuajse të gjithë u vranë në dhomat e gazit të kampeve të vdekjes; vetëm një episod i ashpër në sagën gjashtëvjeçare të barbarisë naziste në Poloni.

Gjashtë milionë polakë u vranë në Luftën e Dytë Botërore, shumica prej tyre viktima të Rajhut të Tretë transmeton "Zëri.info"

Këtë javë, pikërisht 75 vjet pas asaj ditë rutine në Auschwitz, Polonia miratoi një ligj që kërcënon gjobat dhe burgosjen ndaj kujtdo që ia atribuon ato krime "kombit polak".

Polakët për një kohë të gjatë kanë protestuarndaj frazës "kampet polake të vdekjes", siç mësoi Barak Obama kur e pozicionoi atë në vitin 2012.

Por ky term reflekton mospërfillje, jo revizionizëm historik: askush nuk argumenton se polakët zhvilluan Auschwitzin ose ndonjë nga kampet e tjera në Poloni .

Ndërsa përgatitej për të nënshkruar ligjin, Andrzej Duda, presidenti i Polonisë, tha se asnjë i mbijetuar i Holokaustit nuk duhet të ndihet i frikësuar për të dhënë dëshmi personale.

Akademikët dhe artistët janë të përjashtuar nga dispozitat e tij.

Por mësuesit polakë ose gazetarët tani mund të hezitojnë para se të sjellin, për shembull, masakrën e Jedwabne të vitit 1941, në të cilën qindra hebrenj u mbyllën në një hambar dhe u dogjën gjallë nga polakët nën pushtimin nazist.

Në atë rast, pse legjislacioni?

Një lexim më i afërt i ligjit na ofron një të dhënë.

Të shkurarit e saj shtrihet përtej Holokaustit për të mbuluar mohimin e krimeve të kryera nga "nacionalistët ukrainas" kundër polakëve gjatë luftës.

Polakët dhe ukrainasit janë të lidhur së bashku nga një histori okupimi, masakre dhe deportimi, ndonjëherë si aleatë, më shpesh si armiq.

Polakët dridhen kur qytetet e Ukrainës i kushtojnë statuja apo rrugë Stepan Banderës, një heroi nacionalist, lëvizja e pavarësisë së të cilit solli një ushtri kryengritëse që vrau dhjetëra mijëra polakë në rajonet e okupuara naziste në vitin 1943 transmeton tutje "Zëri.info"

Por ukrainasit besojnë se veprimet e tyre janë pjesë e një historie më të gjerë të shtypjen kolonizimin kolonizimit polak.

Mosmarrëveshjet e tilla më së miri do të bëhen nga akademikët, jo nga politikanët. Megjithatë, qeveria e Polonisë, e drejtuar që nga viti 2015 nga Partia Populliste për Ligj dhe Drejtësi , dëshiron që historia të ngutet në shërbimin politik partizan.

Nëse ligji i ri i Polonisë u hartua për të shmangur vëmendjen nga keqbërjet polake, ai dështoi.

Për javë të tëra mediat e huaja i kanë treguar detajet e krimeve polake të kohës së luftës.

Një qëllim i vetëm, atëherë? Jo aq shumë. PiS lulëzon në këtë lloj të poshtërimit. Sulmi i saj politik mbi institucionet e Polonisë, veçanërisht gjyqësori dhe sulmet diplomatike të tij e kanë lënë të izoluar brenda Evropës dhe të tjetërsuar nga aleatët, përfshirë Amerikën.

Ndërsa shumë votues e urrejnë këtë, një numër në rritje jo: PiS urdhëron pothuajse 50% mbështetje në sondazhe.

Reagimi ndërkombëtar ndaj ligjit cakton tregimin e qeverisë se vetëm ajo mund të mbështetet në ruajtjen e së vërtetës historike dhe në mbrojtjen e nderit të kombit polak.

Orë pasi Z. Duda nënshkroi projekt-ligjin, kryeministri Mateusz Morawiecki tha se Polonia po fillonte të dilte nga varësia nga të huajt që kishte shënuar dekadat pas komunizmit.

Ligji i qeverisë së tij është më pak për korrigjimin e procesverbalit sesa për ta shtrembëruar historinë kombëtare të Polonisë në një viktimë historike - dhe duke shënuar skeptikët si tradhtar.

Mes shpërthimit të fundit të optimizmit që rrethon emrin e Maqedonisë, Nikola Dimitrov, ministri i saj i jashtëm, thotë se ai tregon një "mundësi për të dalë nga kanalet e historisë".ZËRI/