Veturat autonome janë më të mirë se shoferët, por dështojnë në këto dy situata

Veturat autonome janë më të mirë se shoferët, por dështojnë në këto dy situata

Auto&Tech June 22, 2024 - 17:06

Një studim i ri ka zbuluar se automjetet autonome janë më të sigurta se shoferët, me përjashtim të dy rasteve të veçanta.

U zbulua se drejtuesit me mish dhe gjak janë më të sigurt vetëm kur niveli i dritës është i ulët ose kur automjeti po rrotullohet. Tani, është “thjesht” apo është një problem serioz?! Kjo i atribuohet sfidave me të cilat përballen sensorët autonome të automjeteve në ato situata.

Autorët e studimit, shkencëtarët Mohamed Abdel-Aty dhe Shengxuan Ding, analizuan të dhënat për aksidentet automobilistike në Kaliforni nga viti 2016 deri në vitin 2022. Duke përdorur këto të dhëna, ata krahasuan sigurinë e automjeteve autonome me automjetet e drejtuara nga njerëzit.

Sipas Administratës Kombëtare të Sigurisë së Trafikut në Autostrada të SHBA-së (NHTSA), 94 për qind e të gjitha aksidenteve automobilistike shkaktohen nga gabimet njerëzore. Për studimin, studiuesve u duheshin disa statistika reale për të bërë një krahasim të mirë.

Për të krahasuar shkallët e përplasjeve, studimi analizoi të dhënat e përplasjeve për 2100 automjete autonome dhe 35113 automjete të drejtuara nga njerëzit.

Studiuesit kanë zbuluar se në shumicën e rasteve, automjetet autonome janë përgjithësisht më të sigurta se ato që drejtohen nga njerëzit. Me fjalë të tjera, ata zbuluan se një veturë autonome ka më pak gjasa të përplaset sesa një automjet i drejtuar nga njeriu në kushte të ngjashme drejtimi.

Por ata gjetën dy skenarë ku automobilat e drejtuar nga njerëzit janë më të sigurt: në agim/muzg dhe kur kthehen. Arsyeja duket të jetë se sensorët autonome të automjeteve kishin probleme në kushte të ulëta të dritës së jashtme, si perëndimi i diellit ose lindja e diellit dhe gjatë situatave komplekse të kthesave.

Ndryshe, studimi u publikua në revistën Nature Communications. /telegrafi