Honda ka një zgjidhje për zhurmën e rrotave

Honda ka një zgjidhje për zhurmën e rrotave

Auto&Tech June 15, 2024 - 13:09

Gomat e veturave dhe rrotullimi i tyre në rrugë krijojnë shumë zhurmë, e cila më së shumti dëgjohet te automjetet elektrike, por nuk ka dallim të madh te makinat me benzinë dhe me naftë.

Kjo zhurmë depërton në kabinën e automjetit dhe shpesh ju bën të pamundur të flisni ose të dëgjoni radion. Honda ka një zgjidhje gjeniale të problemit, rezonatorë të fshehur që punojnë për të anuluar zhurmën e prodhuar nga gomat. Ato ngjajnë me kufjet për anulimin e zhurmës.

Inxhinierët e Honda ishin në gjendje të llogaritnin frekuencën e zhurmës së gomës dhe të krijonin rezonatorë pasivë. Ata i vendosën në sipërfaqen e brendshme të timonit dhe kështu dyshohet se ia dolën të reduktonin zhurmën.

Zhurma e krijuar brenda gomës quhet rezonancë tub dhe transmetohet përmes pezullimit në kabinën e makinës duke krijuar zhurmën e gomave që dëgjohet nga pasagjerët e automjetit.

Honda përdori konceptin e rezonancës Helmholtz, fenomeni që krijon zë kur një person fryn mbi një shishe bosh, për të krijuar një rezonator që mbështillet rreth timonit dhe gjeneron një frekuencë për të shtypur rezonancën e gomës kur ajri lëviz brenda gomës.

Rezonatorët janë bërë nga rrëshirë e lehtë. Në vitin 2010, Honda prezantoi rezonatorin e parë praktik për reduktimin e zhurmës dhe tani ka zhvilluar një rezonator të gjeneratës së dytë që është sa gjysma e peshës së gjeneratës së parë. /telegrafi