Si funksionon çipi i trurit “Neuralink” i Elon Musk?

Si funksionon çipi i trurit “Neuralink” i Elon Musk?

Auto&Tech February 09, 2024 - 16:19

Elon Musk, sipërmarrësi dhe vizionari miliarder, sapo ka njoftuar se kompania e tij fillestare e çipit të trurit “Neuralink” ka implantuar me sukses një pajisje në një pacient njerëzor për herë të parë.

Në fillim të këtij muaji, “Neuralink” kreu implantin e parë njerëzor të BCI-së së tij në një pacient vullnetar, raporton Fox.News, transmeton Zeri.info.

Një “BCI”, e cila është një pajisje që mund të regjistrojë, stimulojë ose modulojë aktivitetin elektrik të neuroneve në tru, duke i lejuar përdoruesit të kontrollojë pajisjet e jashtme ose softuerin me mendimet e tyre.

Pacienti, identiteti i të cilit nuk është bërë i ditur, mori implantin në një rajon të trurit që kontrollon lëvizjen. Implanti përbëhet nga një çip i vogël, pak më i madh se një çerek i SHBA-së, dhe fije ultra të imta që mund të zbulojnë dhe transmetojnë sinjale nervore.

Pajisja është projektuar për të zëvendësuar një pjesë të vogël të kafkës së njeriut dhe të përshtatet plotësisht nën lëkurën e një personi. Pasi pajisja të vendoset, 64 sondat e saj me gjilpëra futen në tru, i cili më pas lejon 1024 kanale të komunikimit të dyanshëm midis trurit dhe një çipi kompjuterik.

Pasi të vendoset ai kanal komunikimi, atëherë pajisja mund të komunikojë nga truri i njeriut në pajisje të jashtme, të cilat në thelb do të lejonin një person të komunikojë me një pajisje si një iPhone, për shembull, duke përdorur vetëm mendjen e tij. Pajisja mund të karikohet edhe me valë.

Pajisja është aktualisht në prova klinike, të cilat janë të hapura për disa individë që kanë kuadriplegji për shkak të sklerozës laterale amiotrofike (ALS) ose një dëmtimi të palcës kurrizore. Musk thotë se produkti i parë Neuralink do të quhet Telepathy dhe fillimisht do të përdoret nga persona që kanë humbur aftësinë për të përdorur gjymtyrët e tyre /Zëri