TikToku problematik, BE-ja e gjobit me 368 milionë dollarë për rrezikim të fëmijëve

TikToku problematik, BE-ja e gjobit me 368 milionë dollarë për rrezikim të fëmijëve

Auto&Tech September 21, 2023 - 20:29

TikTok, aplikacioni i mediave sociale për ndarjen e videove që është përballur me një reagim global për lidhjet e tij me Kinën, u gjobit 368 milionë dollarë në Bashkimin Europian për gabime të supozuara në mënyrën se si kujdeset për të dhënat personale të fëmijëve.

Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave zbuloi se TikTok dështoi të mbronte të miturit nga përpunimi i panevojshëm i të dhënave dhe nuk veproi në mënyrë transparente, sipas një vendimi të bërë publik të premten.

Agjencia, e cila mbikëqyr kompaninë sepse baza europiane është në Dublin, i dha TikTok një ultimatum tremujor për të sjellë përpunimin e të dhënave të tij në përputhje me Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të rrepta të bllokut, GDPR.

Gjoba vjen pas shqyrtimit intensiv të praktikave të mbrojtjes së fëmijëve në kompani, më e njohur për sfidat e kërcimit viral dhe në pronësi të ByteDance Ltd të Kinës.

TikTok, e cila ka më shumë se 1 miliard përdorues në mbarë botën, vazhdon të përballet me ndalime të mundshme dhe në fillim të këtij muaji iu shtua lista e firmave të teknologjisë që kanë gjashtë muaj kohë për të respektuar rregullat e reja strikte të tregjeve dixhitale në BE.

”Ne me respekt nuk pajtohemi me vendimin, veçanërisht me nivelin e gjobës së vendosur”, tha TikTok në një deklaratë.

”Kritikat e autoritetit irlandez janë përqendruar në veçoritë dhe cilësimet që ishin vendosur tre vjet më parë, dhe se ne kemi bërë ndryshime shumë përpara se të fillonte hetimi, të tilla si vendosja e të gjitha llogarive nën moshën 16 vjeçare në private si parazgjedhje”, transmeton klankosova.tv.

Përveç shqyrtimit në BE, ligjvënësit amerikanë kanë propozuar projektligje të shumta që mund të bllokojnë aplikacionin. Në BE dhe SHBA, kompania ka krijuar plane për të ndarë të dhënat në serverët lokalë dhe për të angazhuar partnerë vendas për të mbikëqyrur kontrollet e saj të aksesit të të dhënave.