Google paditet për neglizhencë pasi një burrë vdiq duke ndjekur udhëzimet rrugore të këtij aplikacioni

Google paditet për neglizhencë pasi një burrë vdiq duke ndjekur udhëzimet rrugore të këtij aplikacioni

Auto&Tech September 20, 2023 - 23:31

Familja e një burri nga Karolina e Veriut, i cili vdiq pasi voziti makinën e tij drejt një ure të shembur, teksa ndiqte udhëzimet e Google Maps, po padit gjigantin e teknologjisë për neglizhencë, duke pretenduar se ishte informuar për shembjen, por nuk arriti të përditësonte sistemin e navigimit.

Philip Paxson, shitës i pajisjeve mjekësore dhe baba i dy fëmijëve, u mbyt më 30 shtator 2022, pasi Jeep Gladiator-i i tij u zhyt në Snow Creek në Hickory, sipas një padie të paraqitur të martën në Gjykatën e Lartë të Qarkut Wake.

Paxson po shkonte në shtëpi nga festa e nëntë e ditëlindjes së vajzës së tij nëpër një lagje të panjohur kur Google Maps dyshohet se e udhëzoi atë të kalonte në një urë që ishte shembur nëntë vjet më parë dhe nuk ishte riparuar kurrë, raporton AP.

“Vajzat tona pyesin se si dhe pse vdiq babai i tyre, dhe unë jam e humbur për fjalët që mund t’i kuptojnë sepse, si e rritur, ende nuk mund ta kuptoj se si mund të kishin vepruar kështu ata që janë përgjegjës për udhëzimet GPS dhe urën. Pak respekt për jetën njerëzore”, tha gruaja e tij, Alicia Paxson.

Trupat shtetërorë që gjetën trupin e Paxtonit në veturën e tij të përmbysur dhe pjesërisht të zhytur në ujë, thanë se nuk kishte pengesa apo shenja paralajmëruese përgjatë rrugës. Ai kishte përzënë nga një skaj i pambrojtur dhe u përplas rreth 20 metra më poshtë, sipas padisë.

Patrulla e Shtetit të Karolinës së Veriut kishte thënë se ura nuk mirëmbahej nga zyrtarë lokalë apo shtetërorë dhe kompania fillestare e zhvilluesit ishte shpërbërë. Padia përmend disa kompani private të administrimit të pronave që ajo pretendon se janë përgjegjëse për urën dhe tokën ngjitur.

Sipas padisë, shumë njerëz kishin njoftuar Google Maps-in për kolapsin në vitet që çuan në vdekjen e Paxsonit dhe i kishin kërkuar kompanisë të përditësonte informacionin e itinerarit të saj.

Deklarata gjyqësore e së martës përfshin të dhëna me email nga një banor tjetër i Hickoryt, i cili kishte përdorur veçorinë “sugjeroni një modifikim” të hartës në shtator 2020 për të njoftuar kompaninë se po i drejtonte shoferët mbi urën e shembur. Një konfirmim me email i nëntorit 2020 nga Google konfirmon se kompania mori këtë raportim dhe po shqyrtonte ndryshimin e sugjeruar, por padia pretendon se Google nuk ndërmori veprime të mëtejshme.

“Ne kemi simpatitë më të thella për familjen Paxson”, tha zëdhënësi i Google, José Castañeda për Associated Press. “Qëllimi ynë është të ofrojmë informacione të sakta të rrugës në Maps dhe po e shqyrtojmë këtë padi”.