Rimëkëmbet prodhimi i veturave në Mbretërinë e Bashkuar

Rimëkëmbet prodhimi i veturave në Mbretërinë e Bashkuar

Auto&Tech November 26, 2022 - 15:17

Industria e prodhimit të automobilave në Mbretërinë e Bashkuar është rikuperuar nga rënia e shtatorit, sipas të dhënave të reja nga Shoqata e Prodhuesve dhe Tregtarëve të Motorëve. Një total prej 69,524 makinash u larguan nga fabrikat në Mbretërinë e Bashkuar në tetor, një përmirësim 7,4 për qind nga shifra prej 64,729 e regjistruar në të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Është gjithashtu një rritje prej 10,1 për qind nga 63,125 njësitë e prodhuara gjatë shtatorit 2022, në vetvete një mungesë prej 6,0% krahasuar me 67,173 makina të shtatorit 2021. Kjo rënie pasoi një rritje prej katër muajsh radhazi.

Automjetet e elektrizuara – me bateri elektrike (BEV), modelet hibride plug-in (PHEV) dhe dhe modelet paralele hibride (HEV) – përbënin më shumë se një të tretën e të gjitha makinave të prodhuara në tetor, në total 24,115 njësi. Kjo paraqet një rritje prej 20.3 për qind krahasuar me tetorin 2021, raporton AutoCar, transmeton telegrafi.

Shumica e makinave të prodhuara në Mbretërinë e Bashkuar gjatë tetorit 2022 ishin të destinuara për eksport. Shifra e eksportit prej 56,469 njësi është një përmirësim 6,3 për qind nga 53,121 totali i ndërtuar gjatë së njëjtës periudhë të vitit të kaluar.

Nga këto, pjesa më e madhe (54,9 për qind) shkoi në Bashkimin Evropian, megjithëse vëllimi i eksporteve atje ra me 2,7 për qind. Tregu me volum të ulët Turqia ishte një rajon me rritje të konsiderueshme. Prodhimi i automjeteve për shtetin mesdhetar është rritur me 1298,7 për qind krahasuar me tetorin 2021.

Prodhimi për tregun vendas u rrit nga 11,608 makina në 13,055 të tilla

Pavarësisht rikthimit në rritje, prodhimi i makinave në Mbretërinë e Bashkuar përballet me një rrugë të gjatë drejt rimëkëmbjes përpara. Prodhimi nga viti i deritanishëm arriti në 643,755 njësi deri në fund të tetorit, një rënie prej 10.8 për qind krahasuar me të njëjtën pikë në 2021.