Gjermanisë i mungojnë 137.000 profesionistë të IT-së dhe së shpejti shumë të tjerë

Gjermanisë i mungojnë 137.000 profesionistë të IT-së dhe së shpejti shumë të tjerë

Auto&Tech November 16, 2022 - 23:53

Ekonomia gjermane nuk arrin të punësojë mjaft ekspertë të IT-së – përkundrazi, deficiti po rritet dhe numri i vendeve të hapura të punës deri në fund të vitit do të jetë pothuajse gjysma e 137.000 të vitit të kaluar, njoftoi të mërkurën shoqata e industrisë digjitale Bitkom.

Situata, pas një relaksi të lehtë në dy vite pandemie, tashmë është më e tensionuar se në vitin 2019.

Në atë kohë, kompanitë gjermane kërkonin 124.000 njerëz për digjitalizimin e biznesit, mirëmbajtjen dhe sigurinë e rrjetit, bazat e të dhënave, zhvillimin e softuerit, faqet e internetit dhe të gjitha punët e tjera në sektorin e IT.

Presidenti i Bitkom, Achim Berg, vlerësoi se deficiti i punëtorëve të IT-së është i fundit nga problemet strukturore në tregun e punës.

“Mungesa e këtyre njerëzve po bëhet një problem gjithnjë e më i vështirë për kompanitë, i cili vetëm do të intensifikohet në vitet e ardhshme”, tha Berg.

Kjo do të thotë se ekspertët nga brezi i “baby boomer” dalëngadalë po dalin në pension dhe në treg nuk po hyjnë pothuajse mjaft të rinj me kualifikime të duhura.

“Mungesa e atyre punëtorëve po bëhet një pengesë e madhe për transformimin digjital,” tha Berg.

Bitkom nisi një fushatë për të tërhequr ekspertë të IT nga Rusia dhe Bjellorusia. Duke cituar sondazhin e tij të kompanive, Berg tha se 37 për qind e tyre pranojnë punëtorë nga ato vende, me kusht që së pari të kalojnë një kontroll të historisë. /Telegrafi