Marakli të Mercedesëve, në Shqipëri 2 nga 10 makina në rrugë janë të markës gjermane

Marakli të Mercedesëve, në Shqipëri 2 nga 10 makina në rrugë janë të markës gjermane

Auto&Tech August 29, 2022 - 10:07

Kudo që shkon, shikon një Mercedes në Shqipëri. Por cila është arsyeja e dominimit të markës gjermane në vendin tonë? Privimet e rënda materiale dhe sociale kanë vite që përballen shumë familje në Shqipëri , ku 50% e banorëve të saj janë në rrezik të varfërisë, gjë që e bën migrimin një rrugë të njëanshme.

Gjithsesi, kushdo që viziton vendin tonë do të befasohet kur do të zbulojë se shumica e automjeteve në qarkullim mbajnë stemën Mercedes.

Pasioni i shqiptarëve për makinat e kompanisë nga Shtutgarti konfirmohet edhe nga të dhënat zyrtare të Institutit Shtetëror të Statistikave Shqiptare (INSTAT) të cilat tregojnë se në vitin 2020 , nga gjithsej 540 mijë makina që qarkullojnë në rrugët shqiptare, rreth 98,000 – ose 18.2% – ishte Mercedes, me VW në vendin e dytë (17%).

Me gjithë dominimin e tyre, makinat Mercedes me bollëk në rrjetin shqiptar janë edhe më të vjetrat, pasi pjesa dërrmuese e tyre janë prodhuar para vitit 2000 dhe për këtë arsye blerja e tyre nuk është aq e vështirë.

Ku është dominimi i Mercedes në Shqipëri?

Me rënien e komunizmit në Shqipëri në fillim të viteve 1990, makinat e para që “derdhen” në vend ishin disa Fiat të vjetra të shkatërruara nga Italia.

Megjithatë, vala e madhe e emigracionit shqiptar – në kërkim të punës dhe kushteve më të mira të jetesës – ndryshoi rrënjësisht peizazhin automobilistik të vendit.

Dërgesat e dërguara nga emigrantët shqiptarë për të afërmit në vendlindje i lejuan këta të fundit të mbijetonin dhe në të njëjtën kohë të bënin realitet ëndrrën për të pasur një makinë.

Për ta, Mercedes ishte një shenjë prestigji. Aq më tepër kur makinat e kompanisë patën një apel të madh te krerët e vendit, nga Zogu I, mbreti i shqiptarëve, e deri te Enver Hoxha.

Kështu, kur refugjatët ekonomikë shqiptarë – që kishin bërë pasuri jashtë vendit – vizituan atdheun e tyre, ata zgjodhën për udhëtimin e tyre makina mbresëlënëse Mercedes me targa të huaja. Dhe më pas ua shitën bashkatdhetarëve të tyre.

“Sa herë që kthehem në Shqipëri, sjell me vete një Mercedes që shes”, tha për New York Times në vitin 2002 Arjan Bano, një emigrant shqiptar që kthehej në atdheun e tij të paktën një herë në vit. “Në këtë mënyrë unë mbuloj shpenzimet e udhëtimit tim”, kishte shtuar ai.

Sigurisht që vërshimi i Shqipërisë me modele Mercedes nuk është produkt i një aktiviteti tërësisht “të pafajshëm” , pasi shumë makina të kompanisë gjermane që kanë përfunduar në vendin tonë  janë të vjedhura nga e gjithë Evropa.

Dhe ndonjëherë ato përdoren nga drejtues të lartë të shtetit, me shembull tipik ish- ministri i rendit publik i vendit, Spartak Posi , i cili në vitin 1999 kaloi kufirin greko-shqiptar me një Mercedes të vjedhur S-350 (pa vetëdije)./abcnews.al/