Rreziku i ndarjes së informacionit personal në rrjetet sociale

Rreziku i ndarjes së informacionit personal në rrjetet sociale

Auto&Tech shkurt 16, 2018 - 20:17

Të gjithë e dinë se ka gjëra të caktuara që nuk mund t'i ndani në internet pa rrezikun e pasojave të rënda - fotot e vetes në pozita komprometuese, hollësitë e planeve tuaja të udhëtimit, apo atë që me të vërtetë mendoni për shefin tuaj.

Por ka informata të tjera që i ndajmë me rregullish dhe pa i konsideruar pasojat që ndarja e tyre mund të sjellë transmeton "Zëri.info"

Pra, çfarë duhet të ndaloni së bëri online për të mbrojtur më mirë identitetin tuaj offline?

1. Etiketat e gjeolokacioneve 

Facebook, Instagram dhe Twitter të gjitha i lejojnë përdoruesëve mundësinë për të zbuluar (ose redaktuar) të dhënat e vendndodhjes në postimet e tyre- por ndonjëherë vendndodhja e shënuar është aq specifike sa adresa juaj e saktë, jo vetëm qyteti. 

Duke pasur parasysh se sa nga mediat sociale është në dispozicion të publikut, nuk kërkon shumë përpjekje për dikë që të përputh me fotot e Tweeter ose Instagram nga shtëpia me adresën e shtëpisë tuaj dhe adresa juaj shpesh është një pjesë e të dhënave që përdorin kompanitë financiare për të verifikuar identitetin tuaj.

2. Postimi i një foto me të dhënat tuaja financiare ose personale

Ju do të mendoni se kjo ishte e qartë, por disa njerëz thjesht nuk mund të mbajnë ndarjen e emocioneve të tyre mbi një patentë shoferi të ri ose kartë krediti ose edhe një faturë të vjetër që ata kanë paguar më në fund. 

Por, përveç zbulimit të emrit tuaj, numrit të llogarisë dhe adresave për hajdutët e identitetit, ju gjithashtu po siguroni qasje të lehtë në informacionin që dikush mund të përdorë për të inxhiniuar shoqërisht rrugën e tyre në llogaritë tuaja dhe të prishin jetën tuaj.

3. Të bëni "check-in" kudo që jeni

Përveç që i lejoni hajdutët të dinë se nuk jeni në shtëpi, opsioni "check-in" në Facebook lejon hajdutët të dinë se ku jeni, ku keni qenë (si psh në bankë) ose ku do të jeni (si palestrën tuaj të rregullt).

Secili prej këtyre informacioneve mund t'u japë atyre një burim tjetër për pikat e mundshme të të dhënave për t'u përdorur më vonë për të hyrë në llogaritë tuaja financiare trasmeton tutje "Zëri.info"

4. Urimet e ditëlindjes

Ndërsa dëshirat e ditëlindjes nga larg mund të bëjnë ditën tuaj të veçantë edhe më të veçantë, kjo është një nga ato pika të dukshme të të dhënave që institucionet financiare përdorin për të vërtetuar se jeni ju. 

Sasia që ne ndajmë në internet na bën të ndihemi sikur ndarja e të dhënave nga jeta jonë është gjerësisht është një gjë normale, si online ashtu edhe jashtë saj. 

Por lehtësia me të cilën publikojmë pjesë të dukshme të padëmshme të informacionit personal në internet dhe jashtë tij është shpesh ajo që mbështeten artistët e mashtrimit kur mendojnë të bëjnë punën e tyre./ZËRI/