Pse 5G mund të jetë edhe më i shpejtë dhe më i ngadalshëm se gjenerata e mëparshme e wireless

Pse 5G mund të jetë edhe më i shpejtë dhe më i ngadalshëm se gjenerata e mëparshme e wireless

Auto&Tech shkurt 13, 2018 - 10:02
Premtimi i 5G mund të mos plotësohet deri në lançimin e 6G

"Më i shpejtë, më i lartë, më i fuqishëm", shkon motoja olimpike.

Pra, është e më se e përshtatshme që brezi i ardhshëm i teknologjisë celulare, "5G" shkurt, të marrë ekspozitën e tij të parë në Lojërat Olimpike Dimërore në Pyeongchang, Korenë e Jugut transmeton "Zëri.info"

Sapo të zhvillohet plotësisht, supozohet të ofrojë shpejtësi shkarkimi prej të paktën 20 gigabit për sekondë (4G menaxhon të bëj vetëm gjysmën e kësaj në gjendjen e saj më të mirë) dhe kohën e përgjigjes ("latencën") prej më pak se 1 milisekonda.

Pra, rrjetet e reja do të jenë në gjendje të transferojnë filma të rezolucionit të lartë në dy sekonda dhe t'u përgjigjen kërkesave në më pak se të njëqindën e kohës që duhet t'i hapim e mbyllim sytë. Por 5G nuk është vetëm lidhje wireless më të shpejta dhe të aty për atyshme.

Teknologjia ka për qëllim të mundësojë të gjitha llojet e shërbimeve të reja. Një i tillë do të ofronte eksperienca virtuale ose eksperienca të zmadhuara të jetës së vërtetë.

Për shembull, në Lojërat Olimpike, shumë konkurrentë po ndiqen me kamerat video me 360 shkallë. Në vende të veçanta, tifozët e sportit mund të sjellin syze virtuale të realitet për ta vënë veten në veprim transmeton tutje "Zëri.info"

Por 5G është menduar gjithashtu të bëhet ind lidhës për internetin e gjërave, për të lidhur çdogjë, nga smartphones me sensorë wireless dhe robotët industrial deri në makinat vetëlëvizëse. Kjo do të mundësohet nga një teknikë e quajtur "prerja e rrjetit", e cila u lejon operatorëve të krijojnë shpejt rrjeta të besueshme që i japin secilit grup të pajisjeve pikërisht lidhshmërinë që u nevojitet.

Pavarësisht nga gjithanshërisë së saj, nuk është e qartë se sa shpejt do të nisë 5G.

Frena më e madhe do të jetë ekonomike. Kur GSMA, një grup industrial, vitin e kaluar i pyeti 750 kryesues të telekomeve për pengesat më të spikatura për shpërndarjen e 5G, më shumë se gjysma përmendën mungesën e një rasti të qartë biznesi.

Njerëzit mund të duan më shumë, por ata nuk janë të gatshëm të paguajnë për atë - një qëndrim që edhe joshja e aplikacioneve më interesante të realitetit virtual nuk mund të ndryshoj transmeton tutje "Zëri.info"

Dhe ndërtimi i rrjeteve 5G nuk do të jetë i lirë. Për shkak të frekuencave më të larta, ata do të kërkojnë më shumë antena, stacione bazë dhe kabllo me fibra optike për t'i lidhur ato.

Analistët presin që operatorët do të hapin 5G më gradualisht se gjeneratat e mëparshme pa tela dhe vetëm në vendet ku numrat do të shtohen.

Disa do të përdorin teknologjinë e parë për të siguruar lidhjet pa tel "të fiksuara" mes antenave stacionare, gjë që është më pak e ndërlikuar për të bërë.

Transportuesit e tjerë mund të përdorin 5G për të nxjerrë më shumë nga spektri që kanë.

Megjithatë, të tjerët do të endin rrjetet 5G për të shërbyer qytetet e populluara me dendësi.

Me fjalë të tjera, trajektorja e 5G ka të ngjarë të ngjajë me atë të 3G, e cila u lançua në fillim të viteve 2000.

Ai ishte zhgënjyes derisa gjeti "aplikacionin vrasësit" të tij me smartphone-in, më vonë atë dekadë.

Dhe ishte vetëm me 4G që rrjetet celulare në të vërtetë kanë jetuarnë premtimet e 3G, të tilla si të qenit në gjendje të shikojnë video streams.

Për të marrë me të vërtetë 5G, njerëzëve mund t'iu duhet të presin për 6G./Zëri.info/