Gërvalla parasheh “luftë të gjithanshme” nga Serbia, e bën horë Perëndimin: Nxorët konkluzionet gabim pas ’99-s
Foto: Laura Hasani

Gërvalla parasheh “luftë të gjithanshme” nga Serbia, e bën horë Perëndimin: Nxorët konkluzionet gabim pas ’99-s

Aktuale July 09, 2024 - 14:00

Kritikoi gjerë e gjatë Perëndimit se njëjtë si me Vladimir Putinin nuk po e sheh Serbinë e Aleksandar Vuçiqit ashtu siç është – dhe, po qe se, sipas ministres së Jashtme Donika Gërvalla, Perëndimi e lejon Aleksandar Vuçiqin të veprojë i papenguar “mund të ketë luftë gjithëmbarshme në Ballkan”.

Këto komente të rënda dhe alarmuese Gërvalla i bëri në gazetën kroate “Veçernji list”, ku kritikoi disa vende perëndimore – pa i emëruar se cilat – për “shumë dredhi”.

“Fatkeqësisht ka ende oportunizëm dhe shumë nënshtrim në Perëndim, siç ishte rasti me Vladimir Putin. Dhe Aleksandar Vuçiq po zbaton vazhdimisht planin e lojës së Putinit, duke mbytur median e lirë dhe shoqërinë e lirë. Nëse duam të shmangim skenarin e ardhshëm ukrainas, duhet të ndalojmë së bëri asgjë”, tha Gërvalla.

Gërvalla kritikoi Perëndimin as në vitin 1999 pas bombardimit të Serbisë dhe çlirimit të Kosovës “ata nuk nxorën konkluzionet e duhura dhe nuk siguruan paqen në Evropë”.

“Aleksandar Vuçiq do të ndalet vetëm nëse sinjalet janë të forta dhe të qarta: për shkak të agresionit të hapur kundër vendit fqinj, BE-ja duhet të vendosë sanksione ndaj Serbisë. Ngrirja e procesit të anëtarësimit në BE duhet të konsiderohet nëse Beogradi refuzon të ekstradojë ata që janë përgjegjës për Sulmi në shtator 2023 dhe nuk abstenon shprehimisht nga sulmi ndaj Kosovës dhe vendeve të tjera, po zbaton një strategji të ngjashme me atë të Putinit, duke u përpjekur të detyrojë Kosovën të bëjë lëshime territoriale, por qëllimi i Serbisë është pushtimi territori të Kosovës. Aleksandar Vuçiq dhe Millosh Vuçeviq mbajnë trupa të mëdha në kufirin me Kosovën”, thekson Gërvalla.