Refuzohet kërkesa e Ratko Mlladiqit, kërkoi lirim me kusht ose vuajtje të dënimit në Serbi

Refuzohet kërkesa e Ratko Mlladiqit, kërkoi lirim me kusht ose vuajtje të dënimit në Serbi

Aktuale May 21, 2024 - 13:30

Mekanizmi Ndërkombëtar për Gjykatat Penale (IMCC) hodhi poshtë kërkesën e Ratko Mlladiqit, ish-komandantit të Shtabit Kryesor të Ushtrisë së Republikës Srpska (VRS), për lirim me kusht ose për të vazhduar vuajtjen e dënimit të përjetshëm në Serbi.

Në vendimin e presidentes së MMKS-së, Graciela Gatti Santana, thuhet se më 26 prill 2024, Mlladiq ka dorëzuar kërkesën për lirim me kusht në Serbi për arsye humanitare ose për të vuajtur pjesën tjetër të dënimit atje. Si arsye për këtë kërkesë, Mlladiqi ka deklaruar se sëmundja e tij nuk është trajtuar, se ai do të ketë kujdes më të mirë shëndetësor në Serbi, si dhe pengesa gjuhësore me të cilën po përballet aktualisht.

Gatti Santana vuri në dukje në vendim se statuti i Mekanizmit parashikon që dënimi me burg duhet të kryhet në një vend me të cilin Kombet e Bashkuara kanë marrëveshje dhe se Serbia nuk do të ishte një opsion i mundshëm për ekzekutimin e dënimit të shqiptuar nga MMKS.

“Duke kryer vetëm rreth 13 vjet të dënimit të tij të përjetshëm, Mlladiq nuk e ka arritur ende pragun e pranueshmërisë për lirim të parakohshëm”, thuhet në vendim.

Më 8 qershor 2021, mekanizmi nxori një vendim të shkallës së dytë që konfirmonte dënimin me burgim të përjetshëm të Ratko Mlladiqit, ish-komandant i VRS-së, për gjenocidin në Srebrenicë, persekutimin e boshnjakëve dhe kroatëve, terrorizimin e qytetarëve të Sarajevës dhe marrjen peng të UNPROFOR-it.

Mlladiqi u lirua nga akuza e parë e aktakuzës për gjenocid në pesë komuna – Prijedor, Sanski Most, Kotor-Varosh, Foça dhe Vlasenica.

Në kuadër të monitorimit të rregullt të shëndetit të Mlladiqit, presidenti ka pranuar një raport nga Njësia e Paraburgimit të Kombeve të Bashkuara, e cila tregon se gjendja shëndetësore e Mlladiqit aktualisht është stabile dhe se ka progres të dukshëm.

“Bazuar në informacionet që kam, besoj se rrethanat e besueshme humanitare të përmendura nga Mlladiqi nuk janë të vërtetuara në këtë fazë dhe se Mlladiq po merr të gjithë kujdesin e nevojshëm në Njësinë e Paraburgimit. Besoj se kërkesa duhet refuzuar”, ka përfunduar Gatti Santana.

Sipas vendimit të marrë më 10 maj, presidenti i bëri thirrje Sekretarit të Mekanizmit që të sigurohet që, nëse kjo nuk ka ndodhur tashmë, që Mlladiqi të marrë sa më shpejt dokumentacionin mjekësor që ka kërkuar.