Aktakuzë ndaj Goran Rakiqit
Foto:Laura Hasani

Aktakuzë ndaj Goran Rakiqit

Aktuale May 14, 2024 - 12:06

Prokuroria Themelore në Prishtinë ka ngritur aktakuzë kundër ish-kryetarit të Listës Serbe, Goran Rakiq, të cilin e akuzon se në cilësinë e ministrit për Komunitete dhe Kthim nuk ka paraqitur saktë të dhënat e kërkuara në formularin për deklarimin e pasurisë.

Aktakuza e siguruar nga “Betimi për Drejtësi” rezulton të jetë përpiluar më 2 maj 2024 nga prokurori Ali Ajdini.

Sipas aktakuzës, thuhet se Rakiqi, në cilësinë e ministrit të Ministrisë për Komunitete dhe Kthim, me dashje ka vepruar në kundërshtim me Nenin 5 të Ligjit për Deklarim, Prejardhjen dhe Kontrollimin e Pasurisë së Zyrtarëve së Lartë Publikë, ashtu që i njëjti edhe pse ka qenë i obliguar të bëjë deklarimin e pasurisë në formularin e deklarimit të pasurisë, nuk ka paraqitur saktë të dhënat e kërkuara.

Aktakuza thotë se Rakiqi në formularin për deklarimin e pasurisë të dorëzuar më 31 mars 2021 nuk ka paraqitur saktë të dhënat e kërkuara për vitin 2020, respektivisht nuk ka deklaruar të hyrat vjetore të përfituara nga funksioni si asistent në Shkollën e Lartë Ekonomike në Pejë dhe funksionin në ndërmarrjen publike “Standard” në Mitrovicë.

Me këto veprime, Rakiqi po akuzohet se ka kryer veprën penale nga kapitulli i korrupsionit “Mosraportimi ose raportimi i rremë i pasurisë, i të ardhurave, i dhuratave ose dobisë tjetër materiale ose detyrimeve financiare”, nga Neni 430, paragrafi 2 të Kodit Penal të Republikës së Kosovës, vepër kjo e dënueshme me dënohet me gjobë dhe me burgim prej gjashtë muaj deri në pesë vjet.

Në arsyetimin e aktakuzës thuhet se Rakiqi në deklaratën e tij të dhënë në Prokurori në tërësi e ka pranuar kryerjen e veprës penale dhe i njëjti është shprehur i gatshëm që të hyjë në negociata për pranimin e fajësisë.

E një gjë të tillë për “Betimi për Drejtësi”, më 25 prill 2024, e kishte konfirmuar edhe kryeprokurori i Prokurorisë Themelore në Prishtinë, Zejnullah Gashi, kur në objektin e kësaj Prokurorie ishte parë tani i akuzuari Rakiq.

“Betimi për Drejtësi” ka tentuar të kontaktojë edhe të akuzuarin Rakiq, mirëpo i njëjti ishte i paqasshëm.