Bakoyannis: S’mund të ndërlidhet Qiproja me Kosovën
Foto: Laura Hasani

Bakoyannis: S’mund të ndërlidhet Qiproja me Kosovën

Aktuale April 19, 2024 - 13:31

Dora Bakoyannis, shefja e Delegacionit grek në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE), e cila është po ashtu raportuese për pranimin e Kosovës në Këshill të Evropës, ka thënë se nuk mund të ndërlidhet çështja e Qipros me atë të Kosovës në asnjë mënyrë, duke theksuar se ato janë dy çështje të ndryshme.

Bakoyannisi, në një bisedë për gazetën greke “Politis”, hodhi poshtë kritikat se krijimi i një precedenti për “entitetet e tjera separatiste” pas miratimit nga Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (APKE) të propozimit të saj lidhur me pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës ishte absolutisht i pabazë, duke deklaruar se ajo është sulmuar nga ekstremi i djathtë dhe shtoi se presidenti Nikos Christodoulides i Republikës së Qipros “e di mirë se çështja nuk ka lidhje me Qipron”.

Referuar vendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për Kosovën, Bakoyannisi tha se nuk mund të lidhet çështja e Qipros me atë të Kosovës, duke theksuar se janë dy çështje të ndryshme.

Ish-ministrja e Jashtme e Greqisë argumentoi se në Qipro ka një “pushtim dhe invadim” dhe se Kosova nuk ka asnjë lidhje historike me të.

Bakoyannisi ka thënë se nëse do të kishte një vendim për statusin e Kosovës, ajo nuk do të ndërmerrte një raport të tillë, pasi qëndrimi i saj përputhet me atë të vendit të saj që nuk e njeh Kosovën.

Ajo po ashtu ka theksuar se raporti për Kosovën ka të bëjë vetëm me të drejtat e njeriut.

Duke iu përgjigjur një pyetjeje në lidhje me çështjen e Qipros, raportuesja për pranimin e Kosovës në KiE iu drejtua Ankarasë, duke deklaruar se “negociatat mund të rifillojnë bazuar në rezolutat e OKB-së”. /Klankosova