IKSHPK: S’ka virus të Nilit Perëndimor në Kosovë

IKSHPK: S’ka virus të Nilit Perëndimor në Kosovë

Aktuale August 17, 2022 - 10:25

Virusi i Nilit Perëndimor, i cili tashmë është shfaqur në Ballkan, ka bërë që ekspertë të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës të shtojnë gatishmërinë në parandalimin e shfaqjes së sëmundjes.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike ka bërë të ditur se në Kosovë nuk ka akoma raste të raportuara, veçse duke pasur parasysh rrezikshmërinë dhe mundësinë e përhapjes se virusit të Nilit Perëndimor, janë duke vëzhguar situatën epidemiologjike në vendin tonë, por edhe të shteteve fqinje, raporton Zeri.info.

Sipas njoftimit të IKSHPK-së, edhe shenjat dhe simptomat e këtij virusi duke theksuar se infektimi me VNP mund të jetë josimptomatik (pa simptoma) në rreth 80% të njerëzve të infektuar, ose mund të çojë në ethet e Nilit Perëndimor ose në sëmundje të rënda të Nilit Perëndimor.

“Virusi i Nilit Perëndimor mund të shkaktojë sëmundje fatale neurologjike te njerëzit. Megjithëse, përafërsisht 80% e njerëzve që janë të infektuar nuk tregojnë asnjë simptomë. Virusi i Nilit Perëndimor transmetohet te njerëzit kryesisht nëpërmjet pickimit të mushkonjave. Virusi mund të shkaktoj sëmundje të rëndë dhe ngordhje te kuajt. Vaksinat për përdorim te kuajt janë në dispozicion për përdorim por jo ende në dispozicion për te njerëzit. Zogjtë janë bartës natyral të virusit të Nilit Perëndimor. VNP-ja mund të shkaktojë sëmundje neurologjike dhe vdekje te njerëzit” thuhet në njoftimin e IKSHPK-së. /Zëri