Infektuar: 4307
Shëruar: 2095
Vdekur: 94
Alma Lama tregon gabimin e parë të Albin Kurtit pas fitores në zgjedhje

Alma Lama tregon gabimin e parë të Albin Kurtit pas fitores në zgjedhje

Aktuale October 07, 2019 - 22:50
Detajet

Alma Lama, ish-deputetja e Vetëvendosjes, e ka cilësuar si të gabim të parë pas fitores së zgjedhjeve deklaratën e liderit të Vetëvendosjes Albin Kurtit, e cili ka thënë se nuk do ta ta marrë Listën Serbe në Qeveri, por serbë tjerë nga komunitetet.

Sipas ish-deputetes së VV-së, Alma Lamës, kryeministri nuk mund te marre ne qeveri ke të dëshiroje, por përfaqësuesit e komuniteteve te përfaqësuare ne Kuvend, ose qe kane mbështetjen e përfaqësuesve ne Kuvend.

‘’Lista Serbe, padyshim qe është dore e zgjatur e Beogradit, por nëse kane fituar shumicën e mandateve, nuk mund te anashkalohen’’, ka shkruar Alma Lama.

Ja postimi i saj i plotë:

Gabimi i pare politik i Albin Kurtit pas fitores ne zgjedhje.
Per median Serbe N1 paska deklaruar se nuk do ta marre Listen Serbe ne qeveri, por serbe te tjere.
Ne baze te Kushtetutes se Kosoves Kryeministri nuk mund te marre ne qeveri ke te deshiroje, por perfaqesuesit e komuniteteve te perfaqesuar ne Kuvend, ose qe kane mbeshtetjen e perfaqesuesve ne Kuvend.

Kjo gje ne fakt eshte percaktuar qe me miratimin e Kornizes Kushtetuese.
Lista Serbe, padyshim qe eshte dore e zgjatur e Beogradit, por nese kane fituar shumicen e mandateve, nuk mund te anashkalohen. Postet e ministrave dhe zv, ministrave qe ju takojne me Kushtetute do t’i marrin. I mbetet ne dore kreut te ekzekutivit t’i monitoroje nese e bejne punen mire apo jo.

Lexoni nenin 96 te Kushtetutes

[Ministritë dhe Përfaqësimi i Komuniteteve]

5. Zgjedhja e këtyre ministrave dhe zëvendësministrave do të vendoset pas konsultimit me partitë, me koalicionet ose grupet që përfaqësojnë komunitetet që nuk janë shumicë në
Kosovë. Nëse caktohen kandidatë jashtë deputetëve të Kuvendit të Kosovës, për këta inistra e zëvendësministra kërkohet miratimi formal i shumicës së deputetëve të Kuvendit, të cilët u përkasin partive, koalicioneve, nismave qytetare dhe kandidatëve të pavarur, të cilët janë deklaruar se përfaqësojnë komunitetin në fjalë.