Kultura

Homazh për lirikun më të madh të shekullit

Homazh për lirikun më të madh të shekullit
17 nëntor 2017 • 12 : 25

Të lexosh sot Lasgush Poradecin do të thotë të rigjesh brenda vetes potencialin e pashtershëm të artit dhe të dashurisë, të cilat ai i sillte si forca e përjetshme e universit, ka pohuar Ministrja Mirela Kumbaro në Pogradec, në një homazh për 30-vjetorin e ikjes së poetit.

Në një ceremoni që u zhvillua në qytetin e tij të lindjes, në Pogradec, përfaqësues të artit dhe kulturës sollën kujtime për poetin e liqenit, nëpërmjet poezive të tij. Ministrja e Kulturës, Mirela Kumbaro gjatë fjalës së saj e ka cilësuar Poradecin si lirikun më të madh të shekullit të kaluar, si poeti i parë modern shqiptar dhe liriku më i madh i shek. XX. Lasgush Poradeci nuk e rreshti kurrë kërkimin: kërkim i përhershëm, liri në shprehje, liri në shkrim; liri në mendje e liri në zemër.

Ajo kujtoi se "Të gjithë marrin jetë prej flakës që ndrin, asnjë s’kujton zjarrin që pat djegur, sepse poeti nuk rron jetën e vdekur të vet, po jetën e pavdekur të kombit të vet”, janë fjalët e Lasgushit që dëshmojnë pse  mblidhemi për ta përkujtuar atë dhe poezinë e tij. Sepse i këndoi shpirtit të kombit të tij, të atij që siç thoshte vetë, e bën një komb të pavdekshëm, se  vetëm shpirti mbetet i dlirë e nuk përshtatet”.

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave solli ekspozitën homazh në 30-vjetorin e vdekjes së poetit, e pasur me dorëshkrime dhe foto nga jeta e poetit. Ministrja Kumbaro, e cila prezantoi edhe Klubin e Librit në qytetin e Pogradecit, theksoi rëndësinë e leximit të poetit në ditët e fushatës kombëtare “Takohemi për një libër”, duke komunikuar me të rinjtë e pranishëm në sallë.

“Edhe këto javë që, siç jeni në dijeni, kur e gjithë Shqipëria e veçanërisht rinia shqiptare është përfshirë nga pasioni i bukur i fushatës së leximit “Takohemi për një libër”, janë me dhjetëra rastet e tubimeve dhe leximeve ku shqiptohet me ëndje poezia e papërsëritshme e Lasgush Poradecit.

Ministrja e Kulturës vizitoi edhe Qendrën Historike të Pogradecit, shpallur nga qeveria shqiptare në vitin 2015, si dhe vizitoi ambientet e shtëpisë së poetit duke diskutuar edhe me pronarin e banesës për të finalizuar një projekt për jetën e veprën e Lasgush Poradecit, e cila “Nuk është thjesht një pikë pelegrinazhi në emër të Lasgushit, por një pikë takimi për njerëzit e artit. Është vetëm fillimi, sepse është pjesë e një projekti më të gjerë, që është Qendra Historike e Pogradecit, e shpallur në vitin 2015 nga qeveria shqiptare, e cila do t'i nënshtrohet rijetëzimit dhe restaurimit siç ka ndodhur me Korçën. Identifikim i thekseve të rëndësishme kulturore brenda Qendrës Historike të Pogradecit, ku bën pjesë edhe shtëpia e poetit, është një ndër gurët kilometrikë që duam të ecim”- u shpreh Kumbaro.

A.S.

© zëri.info