Infektuar: 9869
Shëruar: 5480
Vdekur: 303
Zërat
Mustafë B.Kadriaj
Mustafë
B.Kadriaj

Keqkuptim apo keqpërdorim i demokracisë

Zërat September 05, 2019 - 17:17
Lexoni detajet

Meqë jemi një vend që na imponohen regjimet politike është naivitet nëse mendojmë që të shpikim ndonjë sistem qeverisës për arsye që ne nuk po dijmë t’i akceptojm të gatshme e lëre më të shpikim, nga njëher edhe mundohemi të jemi besnik ndaj regjimeve të caktuar sa që edhe ata që na i servojnë i bejmë që të na e kan zili për devotshmerinë e treguar.

Me këtë dua të theksoi që jetojm sipas sistemit demokratik ku është e natyrshme përfaqsimi qytetar bëhet përmes votës duke oragnizuar zgjedhje të cilat dotë rezultonin me përfaqsim ku nga ai përfaqsim të votohet ekzekutivi i vendit me që Kosova funksionon sipas demokracisë parlamentare.

Kosova si vend demokratik funskionon që nga viti 1999 por si shtet që nga viti 2008 dhe gjat këtyre viteve me shumë kanë mbetur në memorien e popullit kampaniat zgjedhore të subjekteve politike me plot gojën zhvillim dhe integrim në famijën e madhe europiane. Sesa kemi demokraci dhe opozitë treguesi më i mirë është që nga pavarsia asnje mandat nuk ka shkuar deri në fund por më interesantja që qeverit e kan rrëzuar vetën apo rasti i kryeministrit Haradinaj jep dorheqje sesa për opozië do ta tejkalonin mandatin përshkak se opozita mirret me vajtimin e të kaluarës dhe me akuza vend e pa vend edhe ato akuza i bëjnë sa për ta manipuluar ndonjë votues dikund thellë në fshatrat të cilët ndikohen nga lajmet e mbrëmjes por idetë dhe opozita nuk janë takuar asnjëher dhe si rezultat kemi këtë nivel anemik të qeverive në vend.

Kryeministri në ikje si një burr bujar që nuk e kthen askënd mbrapa çdo organizatë joqevritare me ide banale vetëm sa për të zhvatur buxhetin në emër të ambientit dhe ishkryemistri Haradinaj hapte arkë e shtetit duke mos i kthyer duar thatë.Dhe bujaria e kryeministrit në ikje vazhdoi deri ka fundi i verës duke e sjellë Kosovën në borgje të brendëshme dhe ndërkombëtare dhe me e rënda duke hargjuedhe rezrevën e varfër shtetrore e cila duhet të shpenzohet vetëm në rasttë fatkeqsive natyrore apo ndonjë kërcënim ushtarak.

Duke ditur gjendjën në buxhet çka bënë duhet të shkojm në zgjedhje dhe të gjejm një pretekst qëtë që nga një ftes për gjykat speciale jep dorheqje të parevokueshme dhe e gjitha në emër të shteti me arsytiminqë mos të shkon si kryeminster i një shteti por si qytetar që në parim veprim i patriotik i një burshtetasi por duke ditur se nga kush jan bërë akuzat nuk do e turpronte Kosovën sepse nga shteti serb nuk preism lule dhe më e rënda mbas dorheqjës e mori malli për karrikën e lakmueshme duke këkuar prap me arsyetimin që i kanë mbet edhe disa punë me i kry saqë duke quar rastin edhe në gjykat kushtetsuese një verprim qesharak e aq me shum ipa dinjëteshëm.

Opozita e etur nuk elëshoi këtë rast dhe si hiena i dhan votën e mosbesimit duke i dhënë mandat prsidentit për caktimt e datës së zgjedhjeve. Populli thot që nuk ka dasëm pa mish kështuqë dasma bartë në vete shpenzime dhe këtë herë siduket do të bëjn një dasëm të majme sepse rritën shpenzimet për zgjedhje sepse nuk duhet me ndal trendin e rritjës së shpenzimeve përkunder faktit që cekëm më lart që Kosova është zhytur në borgj, Zot mos qo edhe ndonjë fatkeqësi.

Nëse turpi vlenë për çdo klasë shoqerore vetëm për politkan nuk vlenë sepse zhvatin gjat qeverisjes, zhavtin buxhetinpër të organizaur zgjedhjet që për të rimandatuar të njëtiit sepse kush ka guxim intelekutal për të ju dalur përball këtyre politikanëve kështqë dotë kemi ndryshim në figura qevrisëse por jo ndryshim në qeverisje sepse pamarrparsysh akzuar dhe kundër akuza falso të gjith hajn në një pjatë. Me këtë nivel të përfaqsimit politik kan arritur dyqëllimepolitike aktuale varfëimine popullit dhe kështu i varfër manipulohet leht për votë dhe njëherit kanë shtypur shtresën intelektuale e cila as në endrrat mëtë mira nuk ka guximin për të matur vetën në peshorën e zgjedhjeve sepse digjet për faktin që vota militante dhe klientela bëjn që rezultati të diktohet dhe keshtu shtresa intelektuale dersia sa mirret me vetvetën për mbajtur familjën dhe për të lën pak shkencë, dilerët politik dizainojn të ardhmën që mëse paku është e ardhme.

Dhe kështu me një shtres intelektuale të heshtur, politika në vend kur ti teket prish qeverinë, bëjn koalicione të pa natyrshme idelogjike vetëm qëtë zhvatin sa do pak buxhetin dhe tani kur data e zgjedhje e dihet KQZ planifikon një buxhet afër 6 milion euro që po të vazhdonteqevria deri në pranavere tëvitit të ardhshëm këto mjete dotë shfrytëzoheshin për projekte kapitale apo në ngritje të infrastrukturës në arsim ku dihet që një pjesë dhe e universiteteve publike nuk iu është dhën akreditimi pikrisht për shkak të infrastrukturës dhe cilësisë që padyshim. Kjo shumë e cila dotë shpenzohet për zgjedhje nga KQZ do të përmirsonte gjendjën në arsim dhe si rezultat përshkak që asnjë qeveri nuk e ka quar mandatin deri në fund që nga pavarësia vetëm për zgjedhje janë shpenzuar mbi 31 milion euro vlerë e cila do të përmisonte shumë infrstrukturën si teknike në Kosovë e cila do të përmirsonte ambient.

SQARIM: Të gjitha opinionet në këtë rubrikë reflektojnë qëndrimet e autorit/autorëve, e jo domosdoshmërish të NGB “Zëri” sh.p.k.