‘Squid Game’ një lojë që duhet të qëndrojë brenda ekranit, e rrezikshme për fëmijët

‘Squid Game’ një lojë që duhet të qëndrojë brenda ekranit, e rrezikshme për fëmijët

Showbiz October 13, 2021 - 22:49

E ndaluar për fëmijët nën 15, 16 apo edhe 18 vjeç në varësi të shteteve, ‘Squid Game’ është kthyer në një fenomen që trondit me vizionin e tij distopian dhe të dhunshëm.

Por nëse seria e yjeve të Netflix merr vëmendje ditët e fundit, kjo ndodh sepse shqetëson shkollat dhe prindërit që fillojnë të dëgjojnë fëmijët e tyre.

‘Në fillim, shprehet një 6-vjeçare, mendova se ata po luanin me drita të kuqe dhe jeshile, por më pas në klasë pashë diçka tjetër; ata i gjuanin vetes me diçka. Unë nuk mora pjesë sepse nuk më pëlqejnë dritat e kuqe dhe jeshile, nuk dua të lëndohem”, vijon vajza, duke shtuar se në show duken bukur, por nëse i realizon në realitet mund të lëndohesh ose të vritesh.

Seriali është shumë i gjallë, shumë estetik, i shoqëruar me një muzikë të bukur, dhe flet për fitimin e 33 milionë eurove përmes lojërave për fëmijë, aq sa për të mashtruar mbi materialet. Sepse në lojën e ‘Squid’, nëse humb vdes.

Në Belgjikë, drejtoresha e shkollës komunale ‘Erquelinnes’ dha alarmin pas përvojës traumatike të versionit të lojës ‘Squid’ të 1, 2, 3 ‘Soleil’. Postimi i saj në Facebook ku u bënte thirrje prindërve të ishin të kujdesshëm, u shpërnda më shumë se 13.000 herë.

“Ne duhet t’i mbrojmë fëmijët sa më shumë që të jetë e mundur, por mbi të gjitha doja t’u shpjegoja atyre se çfarë kishte ndodhur, të punoja me ta. Unë nuk kam asnjë ndikim në atë që ndodh në shtëpi, dhe gjithashtu doja t’u shpjegoja se ne jemi shumë vigjilentë me mbikëqyrjen dhe se nuk e anashkalojmë”, u shpreh Sabrina Caci, drejtoreshë e shkollës ‘Erquelinnes’.

Dhuna nuk është një fenomen i ri në oborret e shkollave, por urrejtja dhe sfidat e rrezikshme tani po përhapen në rrjetet sociale, duke nxitur më shumë vigjilencë.

“Në këtë rast, ne shohim një shembull tipik të asaj që ka ekzistuar më parë: pulovrat e kuqe, për shembull. U vendos që kushdo që kishte një pulovër të kuqe do të sulmohej. Ata që kanë lindur në vitin 2010, e kemi parë në Francë, këto janë mekanizma që ekzistojnë në oborrin e shkollës. Kjo shpjegon pse ne duhet t’i konsiderojmë oborret e shkollave si një hapësirë që domosdoshmërish duhet të kontrollohet dhe mbikëqyret nga të rriturit”, thotë Bruno Humbeeck, psikiatër i fëmijëve dhe shef i kërkimit në UMons.

Mesazhi i ‘Squid Game’ mbi pabarazinë sociale, vlera e një jete me dhe pa para, në teprimet e kapitalizmit, është shumë e fortë, është ajo që e bën atë kaq të suksesshëm. Në 7 ditë është parë parë nga 111 milionë njerëz në Netflix. /euronews.al