Infektuar: 40117
Shëruar: 25586
Vdekur: 1026
Leonardo Dicaprio thotë se parku kombëtar i Lumit të Vjosës do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve

Leonardo Dicaprio thotë se parku kombëtar i Lumit të Vjosës do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve

Showbiz November 18, 2020 - 11:30

Aktori i holliwoodit, Leonardo Dicaprio një vit më parë kishte reaguar kundër vendimit të Qeverisë shqiptare për të ndërtuar tetë hidrocentrale në Vjosë, raporton Zeri.info.

Një vit më pas Dicaprio ka reaguar sërish duke thënë se Vjosa është një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës dhe mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

“Ndërsa ne presim që Kryeministri Federal dhe qeveria e tij në Bosnjë dhe Hercegovinë të ndërmarrin hapa ligjore për të mbrojtur lumenjtë e Zemrës Blu të vendit nga shkatërrimi i mëtejshëm nga hidrocentralet e vogla, ka lajme shumë premtuese që vijnë nga Shqipëria. Vjosa, një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve”, tha Dicaprio përmes një postimi në Instagram.

Dicaprio thekson se Parku kombëtar i Lumit të Vjosës do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve.

“Në 25 Shtator, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama njoftoi se projekti i digës Kalivaç u refuzua dhe se zona do të bëhet një park kombëtar. Parku Kombëtar i Lumit të Vjosa do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve që mbulon disa qindra kilometra lumenj dhe përrenj dhe mbron qindra apo edhe mijëra specie si ngjala e Evropës në rrezik global dhe flutura e Vjosa e zbuluar së fundmi”, thotë tutje ai.

“Kjo do të ishte një arritje e madhe për Shqipërinë dhe pjesën tjetër të Evropës dhe parku mund të bëhet një model për Strategjinë e Biodiversitetit brenda kornizës së Marrëveshjes së Gjelbër. Në pritje të më shumë lajmeve të mira në lidhje me veprimet konkrete për mbrojtjen e përhershme dhe të plotë të lumenjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri dhe pjesën tjetër të rajonit të Ballkanit Zemra Blu”, përfundon ai. /Zëri