Si e kupton paracetamoli se ku është dhimbja?

Si e kupton paracetamoli se ku është dhimbja?

Shëndetësi July 09, 2024 - 09:45

Paracetamoli është një mrekulli për shumë njerëz.

Shumica e marrin atë për dhimbje koke, për dhimbje dhëmbi dhe sëmundje. Mund të trajtojë temperaturat e ngritura dhe është gjithashtu një përbërës në një sërë ilaçesh për të ftohtin dhe gripin, shkruan Patient.info.

Por, si funksionon saktësisht? Si mund të trajtojë një tabletë një shumëllojshmëri problemesh të tilla? Le të eksplorojmë shkencën pas mrekullisë që është paracetamoli.

Kur duhet ta merrni paracetamolin?

Paracetamoli zakonisht përdoret për të trajtuar dhimbjet dhe ethet tek të rriturit dhe fëmijët. Ka tendencë të jetë më i miri për dhimbje të lehta ose të moderuara.

Gjendje të tjera që mund të trajtojë paracetamoli përfshijnë dhimbjen e kokës, dhimbjen muskulore, artritin, dhimbjen e dhëmbëve, ftohjet dhe dhimbjet e shpinës.

Ekspertët thonë se duhet gjithmonë të lexoni etiketën përpara se të merrni ndonjë ilaç dhe paracetamoli nuk bën përjashtim.

Leximi ju ndihmon të ndërgjegjësoheni për çdo efekt anësor të mundshëm dhe se si do të funksionojë më mirë për ju. Nëse nuk jeni të sigurt, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm përpara se të merrni paracetamol.

Por si funksionon?

Çuditërisht, ende nuk dihet saktësisht se si funksionon paracetamoli. Megjithatë, ndoshta ka një efekt në disa pjesë të trupit, duke përfshirë vendin e dhimbjes (si p.sh. një krah i lënduar) dhe në tru ku interpretohen sinjalet e dhimbjes.

Ilaçet kundër dhimbjes në përgjithësi janë në gjendje të bllokojnë proceset që shkaktojnë ato ndjenja dhimbjeje. Këto ndodhin kur sinjalet elektrike udhëtojnë nga vendi i dhimbjes, deri te nervat tanë, në palcën kurrizore dhe deri në tru. Paracetamoli mund të prishë mesazhet në pjesë të ndryshme të trurit të përfshira në përpunimin e dhimbjes.

Gjithashtu duket se pengon veprimin e kimikateve të quajtura prostaglandina, të cilat çlirohen kur qelizat në trupin tonë lëndohen. Disa ose nervat tanë kanë receptorë të specializuar të dhimbjes të quajtur nociceptorë. Këto janë shumë të ndjeshme ndaj prostaglandinës – kështu që duke ulur efektin e prostaglandinës, truri ynë nuk është vigjilent ndaj dhimbjes në të njëjtën mënyrë. Përveç kësaj, paracetamoli ka një ndikim në prostaglandinat në trurin tonë.

Sinjalet e dhimbjes në trurin tonë janë krijuar për të na ndihmuar, edhe pse dhimbja është e pakëndshme. Sinjalet e dhimbjes i tregojnë trurit se diçka nuk është në rregull, duke na paralajmëruar të reagojmë ndaj rrezikut, si heqja e dorës nga zjarri. Prandaj, ndërsa dhimbja na lëndon në afat të shkurtër, ajo mund të na mbrojë nga lëndimet e mëtejshme në afat të gjatë.

Një ekspert mjekësor shpjegon se si paracetamoli gjithashtu ul ethet duke ndikuar në mesazhet kimike në zonën e trurit që kontrollon temperaturën e trupit tonë.

Paracetamolit mund t’i duhet një orë derisa të fillojë të funksionojë në trupin tonë. /telegrafi