OBSH: Duhen përpjekje drastike për të reduktuar kripën, 7 milionë jetë në rrezik

OBSH: Duhen përpjekje drastike për të reduktuar kripën, 7 milionë jetë në rrezik

Shëndetësi March 12, 2023 - 09:14

Zbatimi i politikave për të reduktuar kripën në ushqim mund të shpëtojë rreth 7 milionë jetë në mbarë botën deri në vitin 2030. Por vetëm 5% e shteteve anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë kanë politika të detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse të reduktimit të natriumit.

“Bota është jashtë rrugës për të arritur qëllimin global për të reduktuar marrjen e natriumit me 30% deri në vitin 2025”, thuhet në një raport të OBSH. Marrja mesatare globale e kripës vlerësohet të jetë 10.8 gram në ditë, më shumë se dyfishi i marrjes së rekomanduar të OBSH-së prej më pak se 5 gram kripë në ditë (e barabartë me një lugë çaji).“Dietat e pashëndetshme janë shkaku kryesor i vdekjeve dhe sëmundjeve globalisht, dhe marrja e tepërt e natriumit është një shkaktar kryesor”, tha Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së. Një lëndë ushqyese thelbësore, kur konsumohet me tepricë të natriumit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, por disa studime dokumentojnë një rrezik në rritje të kancerit të stomakut, obezitetit, osteoporozës dhe sëmundjeve të veshkave.

Pavarësisht kësaj, vetëm 9 vende (Brazili, Kili, Republika Çeke, Lituania, Malajzia, Meksika, Arabia Saudite, Spanja dhe Uruguai) kanë një paketë politikash gjithëpërfshirëse me masa të detyrueshme për reduktimin e natriumit. OBSH u bën thirrje të gjitha vendeve të zbatojnë politika të detyrueshme./abcnews.al