Pesë mënyra për të rritur inteligjencën

Pesë mënyra për të rritur inteligjencën

Shëndetësi March 11, 2023 - 19:21

Rritja e performancës njohëse me kalimin e kohës është e mundur, por kërkon përkushtim dhe përpjekje. Ju duhet të shtyni veten çdo ditë për të përmirësuar funksionin tuaj njohës. Zgjidhni aktivitete që do t’ju ndihmojnë të mendoni më qartë. Mënyra se si funksionon truri juaj përgjithësisht ndikohet nga stili i jetës tuaj të përditshme. Mbajtja e një diete dhe rutinë të mirë, ushtrimet dhe orari i gjumit do t’ju ndihmojnë të rritni aftësitë tuaja mendore. Le të hedhim një vështrim në disa mënyra që mund t’ju ndihmojnë ta arrini këtë.

Flini mjaftueshëm gjumë

Gjumi luan një rol vendimtar kur bëhet fjalë për përmirësimin e funksionit tuaj njohës. Sigurohuni që të flini të paktën 7 deri në 8 orë për të rritur aftësinë e trurit tuaj për të mësuar gjëra të reja. Gjumi i mjaftueshëm është thelbësor për të përgatitur trurin tuaj për detyrat e përditshme. Përveç kësaj, ju mund të gjeni një ritual relaksues para gjumit për të ndihmuar trurin tuaj të mësojë të shoqërojë kohën me gjumin.

Ushtrohuni rregullisht

Qëndrimi fizikisht aktiv është një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar funksionin tuaj njohës. Të kesh një rutinë të duhur ushtrimesh është thelbësore për të qëndruar aktiv gjatë gjithë ditës. Nëse jeni duke pritur për të rritur inteligjencën tuaj, atëherë duhet të ushtroheni rregullisht. Thuhet se përkulja e muskujve tuaj mund të lidhet me rritjen e sasisë së oksigjenit në tru.

Provoni gjëra të reja

Risia stimulon trurin. Të qenit i hapur ndaj përvojave të reja është çelësi për të rritur nivelin tuaj të IQ-së. Aktiviteti neuronal i trurit priret të përmirësohet me përvoja të reja, gjë që rrit inteligjencën tuaj me kalimin e kohës. Për shembull, pranoni një ftesë për të parë një grup për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë, për të udhëtuar diku që nuk e keni vizituar kurrë më parë, për të zhvilluar një interes të ri ose për të mësuar një aftësi të re.

Sfidoni vazhdimisht veten

Njerëzit inteligjentë nuk ndalojnë kurrë së sfiduari veten. Sfidimi i vazhdueshëm i vetes do ta përgatisë trurin tuaj për të përmirësuar aftësitë e tij mendore. Kur doni të mësoni diçka, truri juaj duhet të bëjë përpjekje shtesë për të përvetësuar njohuri të reja. Nëse doni të bëheni më të zgjuar, duhet të vazhdoni ta shtyni veten për të arritur një nivel më të mirë aftësish. Për shembull, lexoni diçka të re çdo ditë për të rritur inteligjencën tuaj të përgjithshme.

Praktikoni meditimin

Meditimi ju ndihmon të zhvilloni një gjendje mendore pozitive. Kur meditoni, për shembull, mund të përqendroheni në mendimet e shqetësuara, të cilat mund t’ju ndihmojnë të bëheni një person më i dhembshur. Meditimi i shpeshtë mund të përmirësojë aftësinë tuaj për kufizim mendor, gjë që do të përfitojë nga inteligjenca juaj e përgjithshme. Mos u dorëzoni nëse fillimisht keni vështirësi. Ju nuk do të jeni mësuar me meditimin derisa ta praktikoni rregullisht për disa javë.