Pesë shenjat që tregojnë mungesën e hekurit në organizëm

Pesë shenjat që tregojnë mungesën e hekurit në organizëm

Shëndetësi January 12, 2022 - 12:46

Nivelet e ulëta të hekurit janë çrregullimi më i zakonshëm dhe më i përhapur në botë, sidomos në vendet perëndimore raporton Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Ata vlerësojnë se deri në 2 miliardë njerëz, mbi 30% e popullsisë së botës, vuajnë nga një shkallë e mungesës së hekurit, e cila është veçanërisht e zakonshme tek gratë.

Simptomat që mund të tregojnë se trupi ka mungesë hekuri janë këto…

Lodhje

Trupi i njeriut përdor hekurin për të prodhuar hemoglobin, një substancë në qelizat e kuqe të gjakut që mbart oksigjenin nëpër trup. Kur nuk keni mjaft qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut, filloni të ndiheni të lodhur dhe të rraskapitur.

Vështirësi në frymëmarrje

Mungesa e hekurit është e dukshme dhe një ndër shenjat që shfaqet është edhe frymëmarrja me vështirësi. Gjithashtu, nëse, pavarësisht ushtrimeve të rregullta, kryerja e ushtrimeve bëhet më e vështirë në vend që të jetë më e lehtë, është e mundur që të humbni qëndrueshmërinë për shkak të mungesës së hekurit.

Jeni të zbehtë

Nëse keni vërejtur persona që janë të zbehtë në ngjyrën e lëkurës, atëherë fajtori kryesor është mungesa e hekurit. Për më tepër, nëse pjesa e brendshme e buzëve, mishrat e dhëmbëve apo pjesa e brendshme e qepallave të poshtme janë më pak të kuqe se zakonisht, arsyeja për këtë mund të jetë edhe mungesa e këtij minerali, transmeton portal arbresh.info

Jeni vazhdimisht të sëmurë

Disa studime kanë treguar se mungesa e hekurit ndikon edhe në sistemin imunitar. Kjo do të thotë, mungesa e hekurit mund të rrisë shanset për t’u infektuar me një virus ose bakter. Prandaj, nëse vazhdimisht sëmureni, provoni të hani më shumë ushqime që kanë sasi të lartë të hekurit.

Shpejtësia e rrahjes së zemrës

“Palpitacionet shpesh përshkruhen si një ndjenjë e rrahjeve, punës së shpejtë ose anashkalimit të rrahjeve të zemrës dhe ndonjëherë janë rezultat i mungesës së hekurit.” Manuali i MSD-së thotë se disa njerëz i shohin ato të pakëndshme dhe shqetësuese dhe zgjasin për disa sekonda. Nëse i keni përjetuar ato, sigurohuni që të merrni parasysh nëse po merrni mjaftueshëm hekur përmes dietës suaj dhe gjithashtu mund të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm./Gazetaexpress/