Njollat e bardha në gjuhë paralajmërojnë një sëmundje të rrezikshme

Njollat e bardha në gjuhë paralajmërojnë një sëmundje të rrezikshme

Shëndetësi January 06, 2022 - 13:13

Zvarritjet më të zakonshme në gjuhë janë inflamacioni kalimtar i papilës së gjuhës. Mund të ndodhë për shkak të infeksioneve virale, refluksit të acidit, stresit. Rekomandohet shmangia e ushqimeve pikante, shpëlarja e gojës me ujë të kripur…

Gungat më të zakonshme në gjuhë janë gungat “fake”. Një emër tjetër për ta është inflamacioni kalimtar i papilës së gjuhës. Këto janë gunga të fryra, të vogla në sipërfaqen e gjuhës. Këto rritje nuk janë aq të rrezikshme, por mund të shkaktohen nga probleme të tjera shëndetësore.

Edhe pse shkaku nuk është plotësisht i qartë, sipas mjekëve bëhet fjalë për inflamacion. Mund të shkaktohet nga infeksionet virale, refluksi i acidit, stresi, ushqimet e pasura me acid, alergjitë ushqimore ose ndonjë traumë në gjuhë.

Është e nevojshme të gjendet shkaku për trajtimin e këtyre njollave. Mjekët rekomandojnë shmangien e ushqimeve pikante, shpëlarjen e gojës me ujë të kripur, larjen e dhëmbëve pas çdo vakti dhe përdorimin e shpëlarjes së gojës për të reduktuar sasinë e baktereve në gojë. Shumica e rasteve të gungave në gjuhë duhet të zgjasin dy deri në tre ditë, shkruan KP.

Gungat e gjuhës vijnë në forma të ndryshme. Prerjet në gjuhë ose brazda të thella në sipërfaqen e gjuhës zakonisht shoqërohen me sindromën Sjögren, një çrregullim autoimun që shkakton gjithashtu tharje të syve dhe gojës, si dhe sindromën Down dhe inflamacion të gjuhës. Këto prerje ose gunga në gjuhë janë të padëmshme, por higjiena orale është vendimtare nëse i keni. Pastrimi i gjuhës parandalon acarimin dhe ndoshta erën e keqe të gojës të shkaktuar nga pjesa tjetër e ushqimit.

Njerëzit me njolla të bardha, njolla të ngjashme me flluska ose gunga në gjuhë mund të kenë një sëmundje të tillë si leukoplakia (plagë të trasha, të bardha dhe të kuqe në gojë, brenda faqeve, mishrave të dhëmbëve si dhe rritje në gjuhë ). Ndodh shpesh te personat që pinë duhan ose përtypin duhan, sepse irriton gjuhën. Nëse mendoni se keni leukoplakia, do të ishte një ide e mirë që fillimisht të bëni një biopsi për të përjashtuar kancerin.

Shkaqe të tjera të mundshme të gungave në gjuhë përfshijnë gjithçka, nga virusi Epstin-Barr (EBV) dhe herpesi, te virusi i papillomës njerëzore (HPV). Personat me EBV mund të kenë leukoplaki orale, njolla të bardha, ndonjëherë “me qime” në gjuhë, personat me HPV mund të kenë papila të fryra dhe ata me herpes kanë flluska të përflakur në gjuhë, mishrat e dhëmbëve ose gojën.

Edhe pse të rralla, gungat në gjuhë mund të jenë gjithashtu një shenjë e kancerit oral. Kanceri i gjuhës shpesh formohet si pika të bardha të spikatura që nuk lëndojnë. Nyjat e tumorit të formuar plotësisht ose gunga në gjuhë shpesh duken si një ulcerë, kanë ngjyrë rozë ose të kuqe dhe rrjedhin gjak lehtësisht.

Çdo ndryshim në gjuhë që është i përhershëm, i dhimbshëm, i fortë, me gjakderdhje ose në rritje duhet të vlerësohet nga një mjek. Nuk është kurrë një ide e keqe t’i raportoni mjekut tuaj ndonjë ndryshim fizik, shkruan Reader’s Digest.