Sikur të mos mjaftonte COVID-19, ECDC-ja paralajmëron për grip të rëndë sezonal

Sikur të mos mjaftonte COVID-19, ECDC-ja paralajmëron për grip të rëndë sezonal

Shëndetësi October 26, 2021 - 16:01

Qendra Evropiane për Parandalimin e Sëmundjeve ka lëshuar një paralajmërim në prag të sezonit të gripit.

Alarmi i ECDC-së lidhet me faktin se një kombinim mes simptomave të gripit sezonal dhe koronavirusit do të sjellë pasoja të rënda për të moshuarit si edhe personat që kanë sëmundje të rënda.

Studimet kanë zbuluar se qarkullimi i gripit sezonal në shtete të caktuara të BE-së dhe në Zonën Ekonomike Evropiane (ZEE), përfshi Kroacinë, është mbi treguesit normalë dhe ekziston frika e pasojave të rënda në popullsi nëse vijon me këto ritme edhe në javët në vijim.

“Treguesit aktualë në Kroaci shihen si mjaft problematikë sa i përket gripit sezonal”, njofton ECDC, raporton Zeri.info.

Qendra përmend variantin e gripit H3N2, i cili është nëntipi që vërehet më së shumti në shtetet e Bashkimit Evropian dhe zonat përreth. Ky variant sipas ECDC prek kryesisht të moshuarit dhe se vaksina ka efekt të ulët ndaj tij.

“Kjo është një shenjë se sezoni i ardhshëm i gripit mund të jetë problematik për të moshuarit dhe se variantet e gripit mund të ndryshojnë midis vendeve”, paralajmëron Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve.

“Zbulimi i hershëm i nëntipit A (H3N2) është një tregues se sezoni i ardhshëm i gripit mund të jetë i rëndë”, tha Passy Penttinen, kreu i programit të gripit ECDC. “Një rritje e shpejtë e infeksioneve të gripit gjatë pandemisë së vazhdueshme COVID-19 mund të ketë pasoja serioze për të moshuarit dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar dhe mund të rëndojë më tej sistemet shëndetësore që tashmë janë nën presion nga COVID-19. Prandaj, është e rëndësishme që ne merrni masat e nevojshme dhe mbrojini ata që janë më të rrezikuarit”, u shpreh Penttinen.

Gjatë sezonit 2020-2021, pati një rënie të dukshme (>99%) të numrit të infeksioneve të gripit të zbuluar në BE dhe në Zonat ekonomike evropiane (ZEE), me numra të zbuluar të ngjashëm me ato të raportuara gjatë periudhave ndërsezonale. Kjo tregon se ndërhyrjet jo farmaceutike, si shmangia e grumbullimit të panevojshëm dhe ruajtja e masave higjienike, janë efektive jo vetëm në frenimin e përhapjes së SARS-CoV-2, por edhe të gripit.

“Nga përvoja jonë me pandeminë COVID-19, kemi prova të mëtejshme se ndërhyrjet jo farmaceutike si distanca fizike dhe masat higjienike mund të frenojnë në mënyrë efektive përhapjen e gripit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme të merret parasysh në mjedise të tilla si shtëpitë e pleqve dhe mjediset e kujdesit shëndetësor”, tha Penttinen. “Vaksinimi kundër SARS-CoV-2 dhe gripit gjithashtu ofron mbrojtje të mirë kundër sëmundjeve të rënda. Ata që punojnë në një mjedis të kujdesit shëndetësor ose në një shtëpi pleqsh duhet të sigurohen që të vaksinohen kundër SARS-CoV-2 dhe gripit përpara muajve të dimrit”.

Përafërsisht 20% e popullsisë infektohet me grip çdo vit dhe një në katër persona të infektuar do të shfaqin simptoma. Të moshuarit, gratë shtatzëna dhe ata me sëmundje kronike mjekësore si sëmundjet e zemrës, problemet me mushkëritë dhe rrugët e frymëmarrjes, diabeti ose problemet e sistemit imunitar janë më të rrezikuarit për të përjetuar komplikime të rënda nga gripi.

Ilaçet antivirale, të marra sa më shpejt që të jetë e mundur pas shfaqjes së simptomave, janë masa të sigurta dhe efektive për trajtimin e gripit dhe përgjithësisht rekomandohen për rastet e rënda ose që avancojnë me shpejtësi. /Zëri