Infektuar: 106538
Shëruar: 98223
Vdekur: 2213
Studimi: Koronavirusi nuk mund të mbijetojë më shumë se 30 sekonda në ujin me klor të pishinave

Studimi: Koronavirusi nuk mund të mbijetojë më shumë se 30 sekonda në ujin me klor të pishinave

Shëndetësi April 13, 2021 - 20:24

Uji me klor i pishinave mund ta bëjë koronavirusin pasiv në vetëm 30 sekonda. Kështu raporton një studim nga Imperial College London.

Virologët studiuan ndikimin e përqendrimeve të ndryshme të klorit në ujë në virusin SARS-CoV-2. Gjetjet sugjerojnë se rreziku i transmetimit të COVID-19 përmes ujit të pishinës është “tepër” i ulët.

“Ne i kemi kryer këto eksperimente në laboratorët tanë të lartë të kontrollit në Londër. Duke përzier virusin me ujin e pishinës, ne mund të tregonim se virusi nuk mbijeton në ujin e pishinës.” shpjegoi autorja estudimit Wendy Barclay, nga Kolegji Imperial në Londër.

Në studim, profesoresha Barclay dhe kolegët e saj gjetën se një përqendrim i klorit prej 1.5 miligramë për litër dhe një pehash midis 7–7,2 zvogëloi infeksionin e SARS-CoV-2 më shumë se 1000 herë brenda vetëm 30 sekondave.

Testet e mëtejshme duke përdorur përqendrime të ndryshme të klorit dhe niveleve të pH arritën në përfundimin se klori është më efektiv me një nivel të ulët pehashi.

Sipas autorëve, studimi shton provat se pishinat mund të jenë mjedise të sigurta dhe të sigurta nëse merren masat e duhura./A2news