Infektuar: 58088
Shëruar: 50953
Vdekur: 1456
Simptomat e mungesës së vitaminës B12

Simptomat e mungesës së vitaminës B12

Shëndetësi January 09, 2021 - 19:14

Vitamina B12 është një lëndë ushqyese që ndihmon në mbajtjen e shëndetshme të qelizave nervore, trupit dhe ndihmon në krijimin e ADN-së, materialit gjenetik në të gjitha qelizat.

Pavarësisht nga rëndësia e saj kryesore, grupe të caktuara janë të prirura për mungesë të vitaminës B12, efektet e së cilës mund të jenë të përhershme. Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë një sulm të simptomave, duke filluar nga neurologjike te gastrointestinali.

Disa nga shenjat paralajmëruese më të njohura mund të shfaqen në gjuhën tuaj. Sipas National, Heart, Mung, and Blood Institute (NHLB), një gjuhë e butë, e trashë dhe e kuqe është një shenjë e mungesës së vitaminës B12, shkruan Express.co.uk.

Simptoma të tjera të mungesës së vitaminës B12 përfshijnë traktin tretës. Siç shpjegon NHLB, këto simptoma përfshijnë të përziera  dhe të vjella, urth, fryrje të barkut dhe gazra, kapsllëk ose diarre, humbje të oreksit dhe humbje peshe.

“Mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në dëmtime nervore – kjo mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në duar dhe këmbë, dobësi muskulore dhe humbje të reflekseve. Ju gjithashtu mund të ndiheni të paqëndrueshëm, të humbni ekuilibrin tuaj dhe të keni probleme në ecje. Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë kocka të dobësuara dhe mund të çojë në fraktura të ijëve”, shton trupi shëndetësor.

Çfarë duhet të bëni nëse i keni këto simptoma?

Sipas NHS, duhet të shihni një mjek të përgjithshëm nëse po përjetoni simptoma të mungesës së vitaminës B12.

“Këto gjendje shpesh mund të diagnostikohen bazuar në simptomat tuaja dhe rezultatet e një analize gjaku”, përfundon trupi shëndetësor. /Telegrafi/