Infektuar: 40117
Shëruar: 25586
Vdekur: 1026
Shkencëtarët pretendojnë se ftohjet e caktuara mund të lënë antitrupa

Shkencëtarët pretendojnë se ftohjet e caktuara mund të lënë antitrupa

Shëndetësi November 21, 2020 - 11:47

Ka qenë një enigmë e madhe për muaj: Pse fëmijët infektohen më pak se të rriturit dhe, nëse janë të infektuar, kanë më pak të ngjarë të sëmuren? Të rrallë te të rriturit, por më të zakonshme tek fëmijët, disa ftohje mund të lënë antitrupa kundër koronavirusit të ri, sugjeron një studim provokues. Shkencëtarët madje pretendojnë se shumë fëmijë mund të kenë tashmë antitrupa ndaj koronavirusëve të tjerë.

Sipas studiuesve në Institutin Francis Crick në Londër, rreth një në pesë nga ftohjet që mundojnë fëmijët shkaktohen nga viruse në këtë familje. Antitrupat ndaj atyre viruseve gjithashtu mund të bllokojnë SARS-COV-2, koronavirus i ri që shkakton pandeminë. Një raport thotë se 43 përqind e fëmijëve kishin këto antitrupa ndërsa mesatarisht vetëm 5 përqind e të rriturve i kishin.

Në Mars, kur sapo kishte filluar pandemia, Dr. Kassiotis dhe kolegët e tij ekzaminuan mostrat e gjakut të marra para pandemisë nga mbi 300 të rritur dhe 48 fëmijë dhe adoleshentë. Në mënyrë që të zhvillojnë një test shumë të ndjeshëm të antitrupave, ata krahasuan mostrat me virusin koronavirus të infektuar 170+ njerëz.

Shkencëtarët prisnin që mostrat e marra para pandemisë mund të mos kishin ndonjë antitrup që sulmonte koronavirusin e ri. Në vend të kësaj, ata zbuluan se shumë fëmijë, dhe disa të rritur, mbanin një antitrup në veçanti që mund të parandalojë që koronavirusët, duke përfshirë edhe atë të ri, të hyjnë në qeliza. Ky antitrup bashkohet me bazën e thithjeve të spikave nga koronavirusët.

"Ndërsa maja e spikes është unike për koronavirusin e ri, baza gjendet në të gjitha koronavirusët," tha Dr. Kassiotis.

Të rriturit zakonisht marrin një ose dy ftohje në vit, por fëmijët mund të marrin deri në një duzinë. Si rezultat, shumë zhvillojnë përmbytje të antitrupave koronavirus. Fëmijët gjenerojnë më shumë antitrupa për thumba (S) sesa proteina nukleokapsid. Testet e antitrupave false-negative mund të jenë më të mundshme tek fëmijët, pasi ato shpesh testojnë për antitrupa N, shkruan nature.com