Infektuar: 17422
Shëruar: 14894
Vdekur: 657
Ndaloni kripën për të zvogëluar urinimin gjatë natës

Ndaloni kripën për të zvogëluar urinimin gjatë natës

Shëndetësi August 08, 2020 - 15:12

Shumica e njerëzve mbi moshën 60-vjeç zgjohen një ose më shumë herë gjatë natës për të shkuar në banjë.

Edhe pse duket një problem i thjeshtë, mungesa e gjumit mund të çojë në probleme të tjera si stresi, nervozizmi ose lodhja, dhe kështu mund të ketë një ndikim të rëndësishëm negativ në cilësinë e jetës, transmeton lajmi.net.

Ekzistojnë disa shkaqe të mundshme të nokturisë. Tani një grup i shkencëtarëve japonezë kanë zbuluar se zvogëlimi i sasisë së kripës në dietën e një personi mund të zvogëlojë ndjenjën e tepërt për të shkuar në banjë si gjatë ditës, ashtu edhe kur fle.

Një grup studiuesish nga Universiteti Nagasaki, i udhëhequr nga Dr Matsuo Tomohiro, ka studiuar marrjen e kripës në një grup prej 321 burrash dhe gra që kishin një konsum të lartë kripe dhe kishin probleme me gjumin, njerëzit japonezë kanë tendencë të kenë një konsum më të lartë të kripës.

Pacientëve iu dha udhëzim dhe mbështetje për të ulur konsumin e kripës. Ata u ndoqën për 12 javë, dhe konsumi i kripës matet biokimikisht.

223 anëtarë të grupit ishin në gjendje të zvogëlojnë marrjen e tyre të kripës nga 10.7 gm në ditë në 8.0 gm në ditë. Në këtë grup, frekuenca mesatare e urinës gjatë natës ra nga 2.3 herë natën në 1.4 herë.

Kjo ulje e nevojës për të shkuar në banjë gjatë natës shkaktoi një përmirësim të dukshëm të cilësisë së jetës së pjesëmarrësve, të matur me pyetësorin standard CLSS-QoL.