Kajsia, ky frut i bukur i verës që bën mrekulli në shëndetin tuaj

Kajsia, ky frut i bukur i verës që bën mrekulli në shëndetin tuaj

Shëndetësi qershor 07, 2018 - 08:09
Ja pse është mirë të hani kajsi

Përveç përdorimit në kuzhinë për përgatitjen e ëmbëlsirave të ndryshme, kajsia renditet edhe si një pemë kuruese.

Në mjekësinë popullore përdoren frutat e kajsisë, të cilat janë të pasura me shumë vlera ushqyese.

Frutat e kajsisë përdoren të freskëta ose të thata, si dhe të përpunuara në trajtë kompostoje, reçeli dhe lëngu.

Fruta e freskët ka vlerë të mira ushqimore.

LEXO EDHE: Frutat dhe perimet që ngjajnë me organet të cilave u bëjnë mirë

Ajo përmban rreth 14 për qind sheqerna, acide organike, albumina, pektinë, kripëra minerale, si: kalium, fosfor, kalcium, vitamina të ndryshme si provitamina A, Vitaminë B1, B2, PP, C etj.

Në frutat e thata sasia e sheqerit arrin deri në 60 për qind.

Thelpinjtë janë të pasur me albumina deri 28 për qind dhe me vajra deri 55 për qind.

Frutat e kajsisë janë të shijshme, aromatike dhe pëlqehen nga të gjithë.

Ato luajnë një rol të rëndësishëm në pastrimin e gjakut. Përdoren me efekt edhe në rastet e zënies së zërit.

Kajsitë janë ushqim i çmueshëm për ata që vuajnë nga sëmundjet e mëlçisë.

Ndërsa bërthamat e kajsisë përdoren kundër dhimbjes së kokës.

Për këtë qëllim ato pi-qen dhe hahen me mjaltë për t’u tretur më lehtë.