Pesë mënyra se si ngjitja e shkallëve mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

Pesë mënyra se si ngjitja e shkallëve mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

Lifestyle September 24, 2023 - 23:39

Ngjitja e shkallëve është një nga mënyrat më të lira, më të përshtatshme dhe efektive për të mbajtur në formë trupin tuaj.

Është veçanërisht një ushtrim i shëndetshëm për zemrën pasi jo vetëm që mund të përmirësojë aftësinë kardiorespiratore, por gjithashtu mund të tregojë nëse diçka nuk është në rregull me zemrën tuaj. Në disa mënyra, ngjitja e shkallëve ka më shumë efekt sesa ecja në tokë të thjeshtë dhe gjithashtu ofron stërvitje në pjesën e poshtme të trupit, e cila mund të privohet nga çdo lëvizje për shkak të stilit të jetesës së ulur të njerëzve.

Ngjitja e shkallëve është gjithashtu e mirë për uljen e presionit të lartë të gjakut.

Këto janë pesë mënyra se si kjo zgjedhje mund të ketë një ndikim pozitiv në mirëqenien tuaj kardiovaskulare:

Fitnes i përmirësuar kardiovaskular

Ngjitja e shkallëve është një ushtrim kardiovaskular që përfshin grupe të shumta muskujsh, duke përfshirë këmbët dhe pjesën e mesme të trupit. Ngjitja e rregullt e shkallëve rrit rrahjet e zemrës suaj, duke promovuar një gjendje më të mirë kardiovaskulare. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në një zemër më të fortë që pompon gjakun në mënyrë më efikase dhe zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Djegia e kalorive dhe menaxhimi i peshës

Ecja në shkallë mund t’ju ndihmojë të digjni kalori, duke ndihmuar në menaxhimin e peshës dhe duke reduktuar rrezikun e obezitetit, një kontribues kryesor në problemet e zemrës. Ngjitja e shkallëve përfshin grupe më të mëdha muskujsh, të cilat mund të djegin më shumë kalori sesa të hipni në ashensor. Mbajtja e një peshe të shëndetshme është thelbësore për shëndetin e zemrës.

Përmirësimi i qarkullimit të gjakut

Ngjitja e shkallëve promovon qarkullim më të mirë të gjakut në të gjithë trupin tuaj. Ndërsa ngjiteni, zemra juaj pompon më shumë gjak, duke shpërndarë oksigjen dhe lëndë ushqyese në muskujt dhe organet tuaja. Ky qarkullim i përmirësuar mund të zvogëlojë rrezikun e mpiksjes së gjakut, aterosklerozës dhe hipertensionit, të cilat të gjitha mund të kontribuojnë në sëmundjet e zemrës.

Nivele të ulura të kolesterolit

Aktiviteti i rregullt fizik, siç është marrja e shkallëve, mund të ndihmojë në rritjen e kolesterolit të lipoproteinave me densitet të lartë, shpesh i referuar si kolesteroli ‘i mirë’. Nivelet më të larta të kolesterolit të lipoproteinave me desnitet të lartë mund të zvogëlojnë grumbullimin e kolesterolit “të keq” të lipoproteinës me densitet të ulët në arteriet tuaja. Kjo ul rrezikun e formimit të pllakave dhe i mban arteriet tuaja të pastra dhe të shëndetshme.

Reduktimi i stresit

Ngjitja e shkallëve mund të shërbejë edhe si qetësues i stresit. Aktiviteti fizik shkakton lirimin e endorfinës, përmirësues natyralë të humorit që reduktojnë stresin dhe ankthin. Stresi kronik është i lidhur me sëmundjet e zemrës, kështu që menaxhimi i stresit përmes ngjitjes së rregullt të shkallëve mund të ketë një efekt mbrojtës në zemrën tuaj.