Infektuar: 98835
Shëruar: 83591
Vdekur: 2008
Disa fakte interesante që tregojnë se jetesa dhe rutina e grave japoneze është shumë ndryshe

Disa fakte interesante që tregojnë se jetesa dhe rutina e grave japoneze është shumë ndryshe

Lifestyle January 09, 2021 - 13:13

Çdo grua në Japoni planifikon ditën e saj në mënyrën që i përshtatet më mirë. Por në përgjithësi, orari i të gjithëve është pak a shumë i njëjtë. Për shembull, një grua japoneze konsumon mëngjesin pasi kanë mbaruar të gjithë dhe kanë ikur në punë ose shkollë.

Më poshtë janë disa fakte që tregojnë sa ndryshe është rutina e grave në shoqërinë japoneze në krahasim me atë që gratë perëndimore janë mësuar.

Në mëngjes

Gratë në Japoni, si rregull, zgjohen pas orës 5 të mëngjesit, dhe ngrihen në heshtje për të mos zgjuar burrin dhe fëmijët e tyre. Fëmijët parashkollorë në këtë vend zakonisht flenë në të njëjtën shtrat me prindërit e tyre.

Pasi mbarojnë procedurat e higjienës, gratë japoneze ose fillojnë të përgatisin mëngjesin ose lajnë rrobat. Ata nuk bëjnë dush në mëngjes, është zakon këtu të bëjnë dush në mbrëmje, pas një dite të lodshme pune. Në mëngjes, gratë japoneze thjesht krehin flokët, lajnë dhëmbët dhe fytyrën.

Kur pjesa tjetër e familjes zgjohet, gratë japoneze rregullojnë shtratin. Por e bëjnë në një mënyrë tjetër nga ne. Shumë familje nuk kanë mbulesa shtrati, kështu që thjesht duhet të rregullojnë çarçafin të dhe të palosin batanijet dhe të vendosin jastëkët me kujdes, në mënyrë që të mos ketë rrëmujë të dukshme.

Mëngjesi për një familje japoneze është gjithashtu i ndryshëm nga ai që jemi mësuar në vendet e tjera. Ata nuk janë të kënaqur me sanduiç të shpejtë ose vezë të fërguara. Në vend të kësaj, përgatisin një vakt të plotë, ata ziejnë perime, skuqin mish dhe gatuajnë oriz.

Në mëngjes, nënat duhet të përgatisin mëngjesin për fëmijët që do të shkojnë në shkollë. Sigurisht, disa nëna janë të kënaqura që fëmija i tyre konsumon mëngjesin në kafenenë e shkollës, por kjo zakonisht konsiderohet e pahijshme. Një nënë në Japoni gjykohet nga lloji i mëngjesit që fëmija i saj merr me vete në shkollë. Dhe nuk mjafton vetëm të vendosësh ushqim në kutinë e drekës. Duhet të përpiqen ta bëjnë ushqimin të bukur, kështu që në përgjithësi, duhet të tregojnë një lloj krijimtarie.

Burri zgjohet kur mëngjesi është gati dhe menjëherë të shkojë në punë.

Mënyra se si gratë japoneze lajnë enët, nuk është aspak e ngjashme me mënyrën se si e bëjmë ne. Uji nuk lihet hapur për një kohë të gjatë, thjesht shkumojnë të gjitha pjatat dhe enët e gatimit dhe më pas i vendosin në lavaman ndërsa uji është i mbyllur.

Interesante është që disa gra japoneze nuk përdorin detergjent për larjen e enëve për të mbrojtur duart e tyre. Në vend të kësaj, ata vendosin sapun të veçantë në lavaman. Kjo i kursen kohë sepse nuk kanë nevojë të marrin një shishe dhe ta shtrydhin produktin sa herë që ju duhet pak sapun, thjesht fërkojnë sfungjerin në sapun dhe ai shkumëzon.

Pas mëngjesit, fëmija lan dhëmbët për herë të dytë, pastaj ata vishen dhe çohen në shkollë ose kopsht. Shumë gra në Japoni kanë biçikleta të nënave me shporta dhe vende të veçanta për fëmijë.

Shkollat ëdhe kopshtet në këtë vend janë të hapura nga ora 6 e mëngjesit deri në ora 8 pasdite, në mënyrë që të jetë e përshtatshme për prindërit që punojnë. Sigurisht, fëmijët nuk studiojnë gjatë gjithë kësaj periudhe, ka pushime ku luajnë.

Pasi një nënë japoneze e çon fëmijën e tyre në shkollë, ajo kthehet në shtëpi dhe konsumon mëngjesin. Dhe pastaj shkon në punë nëse nuk është një amvisë.

Gjatë ditës

Nëse një grua nuk punon dhe fëmija i saj nuk ka arritur moshën shkollore, ajo e kalon tërë ditën me ta. Në fakt, nëna të tilla nuk janë në gjendje të dërgojnë një fëmijë në kopsht sepse objektet e kujdesit për fëmijët janë në dispozicion vetëm për prindërit që punojnë.

Gjatë ditës, gratë bëjnë pastrimin, gatimin dhe larjen, si dhe blerjet. Dhe natyrisht, shkojnë për shëtitje me fëmijët e tyre. Kryesisht dalin në parqe. Ka edhe një term të veçantë për këto gra në Japoni të njohur si “nënat e parkut”.

Shoqëria në parqe të tilla ka një hierarki të rreptë. Çdo nënë ka “titullin” e saj, vetëm udhëheqësit e grupit  mund të vendosin nëse do të pranojnë gra të reja në “klubin” e tyre.

Në mbrëmje

Gjëja e parë që një grua duhet të bëjë është të lajë rrobat nëse nuk e bëri atë në mëngjes pasi është e pavend në Japoni të fillosh këtë proces pas orës 19:00. Shumë njerëz shkojnë në shtrat rreth kësaj kohe dhe ata mund të ankohen për zhurmën.

Gratë japoneze lajnë rrobat çdo ditë. Për shembull, vendasit ndryshojnë çdo ditë peshqirët në banjat e tyre.

Pasi mbarojnë punët, gratë lahen vetë dhe më pas lajnë fëmijët. Pastaj gatuajnë darkë. Në disa ndërtesa banimi, uji ka përmbajtje të lartë klori, kështu që nuk mund të pihet ose të përdoret për gatim. Njerëzit duhet të blejnë ujë mineral për këto qëllime.

Para se të shkojnë në shtrat, gratë përgatisin oriz për mëngjes. Ato e vendosin atë në një pajisje të veçantë,  një tenxhere me oriz. Ka një funksion kohëmatës në mënyrë që orizi të fillojë të gatuhet në një kohë të caktuar dhe të mos duhet të gatuhet në mëngjes./TCH