Infektuar: 18148
Shëruar: 15150
Vdekur: 666
5 detaje në sjelljen e fëmijëve që mund të sinjalizojnë probleme serioze

5 detaje në sjelljen e fëmijëve që mund të sinjalizojnë probleme serioze

Lifestyle September 13, 2020 - 19:53

Ata zgjedhin për ushqimin e tyre.

Shpesh, fëmijët  zgjedhin për listen e tyre ushqimore dhe refuzojnë të hanë pjatat e caktuara. Kjo mund të jetë një shenjë që fëmija juaj ka probleme emocionale. Shkencëtarët kanë zbuluar se fëmijët shumë të zgjedhur diagnostikohen me depresion 2 herë më shpesh sesa fëmijët që hanë gjithçka.

Sipas autorëve të studimit, 14% deri 20% e prindërve ankohen se fëmijët e tyre midis viteve 3 deri në 5 vjet refuzojnë të hanë shumë ushqime. Studiuesit ekzaminuan grupin e fëmijëve të kësaj moshe dhe zbuluan se ata që janë mesatarisht ose shumë të zgjedhur për ushqimin e tyre kanë pothuajse 2 herë më shumë gjasa të zhvillojnë ankth sesa ata që nuk janë aq përzgjedhës. Përveç kësaj, fëmijët me selektivitet të lartë ose të mesëm kanë më shumë të ngjarë të kenë simptoma të depresionit.

Ata janë të ndjeshëm ndaj rrobave të tyre.

Një fëmijë mund të ankohet se kjo apo ajo është me gjemba ose që i shqetëson ata. Ata mund të refuzojnë të veshin disa sende, por nuk do të duan të heqin të tjerat.Shumë prindër mendojnë se këto janë teka të thjeshta. Dhe ndërsa kjo shpesh ndodh, mund të jetë gjithashtu një shenjë e rritjes së ankthit.

Ata përdorin teknologjinë më shpesh se zakonisht.

Shumë fëmijë duan të luajnë lojëra në telefonat e mençur ose kompjuterët e tyre, por ata me ankth mund të kalojnë më shumë kohë para ekranit. Shkencëtarët zbuluan se një varësi ndaj telefonav  mund të jetë një shenjë e rritjes së ankthit dhe stresit. Nëse e shihni që fëmija juaj kalon shumë kohë me telefonin e tij, bisedoni me ta. Luaj një lojë në internet me ta dhe pyet ata se çfarë po shikojnë. Kjo lloj sjelljeje mund t’ju ofrojë një pasqyrë të vlefshme se çfarë e shqetëson aq shumë fëmijën tuaj.

Ata luten për lodra të reja.

Shumë prindër kanë qenë në situata kur një fëmijë i lutet që të blejnë diçka ndërsa qan dhe rënkon. Besohet se të gjithë fëmijët e vegjël kalojnë këtë fazë, por sipas psikologut Lyudmila Petranovskaya, kjo nuk është plotësisht e saktë. Normalisht, një fëmijë nuk shqetësohet për gjërat që mungojnë në jetën e tyre deri në vitet e adoleshencës. Bota e tyre është e mbushur me gjithçka që ata kanë nevojë.

Sidoqoftë, nëse prindërit shpesh argumentojnë për financat e tyre kur fëmija është i pranishëm ose fajësojnë fëmijën për shpenzimet, kjo mund të zhvillojë një model të mungesës së botës tek një fëmijë. Në këtë rast, fëmija mendon se bota është një vend ku diçka gjithmonë mungon, dhe ata duhet të përpiqen vërtet shumë për të marrë gjërat. Kjo është arsyeja pse fëmijët që përjetojnë mungesë gjithmonë lypin për lodra të reja, madje edhe ata nuk kanë vërtet nevojë për to. Ata thjesht duan të shohin nëse prindërit e tyre mund të kujdesen për ta.

Kjo lloj sjellje korrigjohet nga bollëku. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të blini gjithçka që fëmija kërkon. Sidoqoftë, kjo thjesht do të thotë që rendi normal i gjërave duhet të kthehet  si kur një prind i jep përfitime fëmijës së tyre jo sepse fëmija i lypi ose i meritonte ato, por pa ndonjë arsye specifike. Dhuratat spontane dhe të lira do të tregojnë më shumë dashuri sesa gjërat e shtrenjta që fëmija duhej të lypte me lot.

Ata vazhdimisht kërkojnë informacion të ri.

Sipas psikologëve, nëse një fëmijë kërkon vazhdimisht informacion në internet, monitoron lajmet dhe bën më shumë pyetje se zakonisht, kjo është një shenjë e ankthit në rritje. Nëse ju duket se fëmija juaj është bërë shumë më kureshtar dhe bën pyetje si: “Çfarë do të ndodhë nëse fillon një tërmet?” përpiquni të zbuloni me kujdes se çfarë i shqetëson dhe tregojini se jeni gati t’i dëgjoni dhe t’i ndihmoni./Ndryshe