Infektuar: 17139
Shëruar: 14787
Vdekur: 657
Efektet e divorcit tek fëmijët që prindërit nuk duhet injoruar

Efektet e divorcit tek fëmijët që prindërit nuk duhet injoruar

Lifestyle August 31, 2020 - 21:20

Kjo sjellje është parë më shpesh tek fëmijët më të vegjël. Për shembull, fëmijët që janë tashmë të stërvitur në vazo do të fillojnë të aksidentojnë ose të lagin shtratin e tyre natën. Ata mund të rifillojnë thithjen e gishtit të madh ose sjellje të tjera foshnjore që kishin kaluar më parë. Regresioni është një shenjë që një fëmijë nuk po e përballon mirë situatën dhe mund të jetë e nevojshme ndihma profesionale. Për fëmijët më të vegjël, terapia me lojë mund të jetë e dobishme.

Vonesat e zhvillimit

Fëmijët që kanë arritur arritjet e tyre normale dhe më pas fillojnë të shfaqin vonesa duhet të vlerësohen. Për shembull, një foshnjë që u ul dhe zvarritet në një moshë normale zhvillimi, por që tani është i kapur dhe nuk ecën në 24 muaj duhet të dërgohet tek pediatri i tyre për vlerësim.

Sjellja e nevojshme

Fëmijët e vegjël që nuk mund të shprehen me fjalë, shpesh tregojnë indikacione të sjelljes kur diçka po i shqetëson. Për një fëmijë që kalon divorcin, disa forma të nevojës mund të jenë normale. Ata duan të kalojnë më shumë kohë me prindërit e tyre kur të marrin kohë me ta. Ata mund të qajnë më shpesh kur kalojnë nga shtëpia në çerdhe ose nga shtëpia e njërit prind në tjetrin.

Të biesh në telashe në shkollë

Fëmijët të cilët më parë nuk kanë qenë krijues të problemeve në shkollë dhe më pas fillojnë një model të problemeve me autoritetin nuk duhet të injorohen. Sjellja e tyre është një mënyrë për të vepruar për vëmendje ose si një kanal për emocionet e tyre. Ata mund të ndihen të zemëruar për divorcin e prindërve të tyre.

Luftimi me fëmijët e tjerë

Së bashku me problemet në shkollë, disa fëmijë do ta kthejnë zemërimin, dhe stresin e tyre në agresivitet ndaj bashkëmoshatarëve të tyre. Ata mund të përleshen dhe të konfliktohen me miqtë ose shokët e klasës kur, më parë, kjo nuk ishte kurrë çështje.

Qështjet e gjumit

Fëmijët e prindërve të divorcuar mund të pësojnë pagjumësi. Ata gjithashtu mund të flenë shumë nëse janë në depresion. Rutinat e tyre të gjumit duhet të jenë të qëndrueshme nga shtëpia e njërit prind në tjetrin në mënyrë që ata të mos zhvillojnë probleme përçarëse të gjumit. Nëse një fëmijë shfaq çështje të rëndësishme të gjumit, atëherë ndihma e një pediatri duhet të kërkohet për këshilla.

Sjellja e rrezikshme

Është normale që adoleshentët të përjetojnë një lloj rebelimi. Sidoqoftë, nëse ajo rebelim shndërrohet në formën e përdorimit të drogës ose ikjes nga shtëpia, atëherë duhet të kërkohet ndihmë profesionale. Sjellja e rrezikshme është një thirrje për ndihmë. Zëri i tyre për ndihmë duhet të plotësohet me dashuri, kujdes dhe dëshirë për t’u marrë atyre ndihmën që u duhen.