Infektuar: 18148
Shëruar: 15150
Vdekur: 666
Studim: Testi i mençur i gjakut përcakton ilaçin preciz për gratë me kancer

Studim: Testi i mençur i gjakut përcakton ilaçin preciz për gratë me kancer

Lifestyle December 13, 2019 - 10:54
Detajet

Një test i zgjuar i gjakut mund të përcaktojë nëse gratë me kancer të gjirit të përparuar do t’ju përgjigjen ilaçeve të synuara, kanë zbuluar shkencëtarët.

Studiuesit zbuluan se testi mund të zbulojë gjurmë të ADN-së të derdhur nga tumoret, duke lejuar mjekët të zbulojnë nëse kanceri i një pacienti ka mutacione gjenetike.

Këto mutacione mund të sulmohen me ilaçe precize. Ekspertët thonë se zbulimi i hap rrugën përdorimit më të madh të ilaçeve të personalizuara.

Studiuesit në Institutin e Kërkimeve të Kancerit në Londër provuan testin mbi 1000 gra me forma të përparuara të sëmundjes.

Ata zbuluan se ishte po aq e saktë sa biopsitë në 95 për qind të kohës. Biopsitë mund të jenë të dhimbshme dhe kthimi i rezultateve kërkon kohë.

Mund të shqiptojë fundin e biopsive, për të cilën mjekët mbështeten përpara se të ofrojnë ilaçe eksperimentale për të provuar dhe ndaluar përhapjen e sëmundjes.