Pse i kryqëzojmë gishtat kur i urojmë vetes fat?

Pse i kryqëzojmë gishtat kur i urojmë vetes fat?

Lifestyle qershor 19, 2019 - 11:43
Lexoni detajet

Ndër gjestet më të përhapura dhe të përdorura të paktën një herë në jetë nga secili prej nesh është kryqëzimi i gishtave. Në ditët e sotme, ky gjest përdoret për të dëshiruar fat të mirë dhe për të mbrojtur veten nga fat i keq, kur themi një “jo të vërtetë” ose një “gënjeshtër”.

Kryqëzimi i gishtave është një nga gjestet gjerësisht të përdorura në të gjithë botën perëndimore për të hequr negativitetin dhe për të sjellë energji “të mirë” para se të bëjnë ndonjë gjest apo veprim të përshtatshëm. Është një gjest paragjykues që sjell fat të mirë. Por a e dini se si ka lindur ky gjest i njohur? Gjesti i kryqëzimit të gishtërinjve në të vërtetë ka origjinë fetare.

Në Mesjetë ky gjest ishte në modë, për të mbajtur larg djallin, syrin e keq dhe fatkeqësinë. Në atë kohë, besohej se djalli mund të arrinte shpirtrat që kalonin nëpër gishta dhe që atëherë dhe në vijim, zakonet e kalimit të gishtërinjve për të kërkuar mbrojtje hyjnore kryhen nga të gjithë.

Rituali supersticioz i kryqëzimit të gishtërinjve përdoret në disa vende të huaja. Përmendim këtu Britaninë e Madhe, ku kryqëzimi i gishtave përdoret për të shmangur syrin e keq.

Gjermanët zakonisht shtypin gishtin e një shoku për t’i dhënë atij një dëshirë apo fat të mirë, gjest i cili vjen nga fiset e lashta gjermane. Rituali apo gjestet me gishta gjithmonë favorizojnë një mbrojtje kundër fatkeqësive të fatit.